Doi dintre cei mai puternici oligarhi maghiari ar putea să ajungă pe lista neagră a SUA

Autor: Daniela Stoican 27.11.2014

Doi dintre cei mai influenţi oligarhi maghiari, Lajos Simicska şi Zsolt Nyerges, cu legături puternice cu partidul de guvernământ Fidesz al premierului Viktor Orban, ar putea să fie puşi pe lista neagră a cetăţenilor maghiari cărora li s-a interzis să călătorească în SUA, scrie publicaţia Magyar Narancs, citând surse din Ambasada SUA din Ungaria.

Următoarele măsuri ar putea fi îngheţarea conturilor oamenilor de afaceri şi purtătorilor de cuvânt ai guvernului maghiar pe care SUA îi acuză de corupţie şi investigarea afacerilor lor. „Beneficiarii unor acte de corupţie, inclusiv Lajos Simicska şi Zsolt Nyerges, care au avut cel mai mult de câştigat în ciclul (n.red. de guvernare), ar putea fi puşi pe lista neagră”, spun sursele Magyar Narancs.

SUA şi Uniunea Europeană au impus interdicţii similare de călătorie şi au îngheţat activele mai multor oligarhi ruşi cu legături cu preşedintele Putin, pentru a sancţiona anexarea Crimeei de către Rusia şi incursiunile ruseşti în Ucraina.

În octombrie autorităţile americane au interzis unui număr de şase cetăţeni maghiari pe care i-au acuzat de corupţie să călătorească în SUA, fără să le dezvăluie identitatea. Şefa fiscului maghiar Ildiko Vida a recunoscut că se află pe lista neagră a SUA.

Miliardarul Nyerges este un om de afaceri cu legături strânse cu Fidesz care şi-a construit un adevărat imperiu mediatic şi este în prezent preşedintele companiei de construcţii Kozgep, care a câştigat licitaţii publice în valoare de peste o mie de miliarde de forinţi (peste 3 miliarde de euro).

Potrivit portalului de ştiri Index.hu, în 2013 Kozgep şi consorţii conduse de Kozgep au câştigat 17,2% din licitaţiile publice lansate de Autoritatea Naţională pentru Dezvoltare (NFU), inclusiv un contract de 65 miliarde de forinţi (211 milioane euro) pentru a construi o secţiune de 33,4 km din autostrada M86. Kozgep este deţinută de Simicska, celălalt om de afaceri care ar putea fi trecut pe lista neagră.

Lajos Simicska, o figură discretă în ultimii 15 ani, este un asociat cu vechime al premierului Viktor Orban şi prieten din facultate, dar de la realegerea lui Orban ca premier în aprilie, şeful guvernului a luat măsuri pentru a limita puterea economică a lui Simicska.

The Budapest Times scrie că Simicska a pompat sume enorme în companiile media favorabile Fidesz înainte de alegerile din 2010 şi prin acest lucru a pregătit victoria istorică a partidului lui Orban din anul respectiv. Dar recent guvernul Orban ar fi introdus taxe special pentru a-i diminua puterea lui Simicska. Declaraţia miliardarului, care spune că “i-am ajutat pe aceşti oameni să ajungă la putere şi îi voi zdrobi dacă este nevoie” i-ar putea fi adresată lui Orban, mai notează publicaţia.

Omul de afaceri a fost în trecut trezorier al partidului Fidesz şi preşedinte al Fiscului maghiar APEH (acum NAV) în timpul mandatului primului guvern Orban din perioada 1998-1999. După demisia din funcţia de şef al fiscului maghiar, Simicska s-a retras din viaţa publică.