Grupul Vodafone discută combinarea operaţiunilor cu UPC la nivel global. În România s-ar crea al treilea grup integrat fix mobil de pe piaţă

Autor: Adrian Seceleanu 28.11.2014

Piaţa de telecomunicaţii din România ar putea avea în curând un al treilea grup de telecomunicaţii cu operaţiuni fixe şi mobile, după Telekom şi RCS&RDS, rezultat din combinarea operaţiunilor Vodafone - numărul doi pe telefonie mobilă şi UPC, numărul doi pe cablu TV şi al treilea jucător de pe piaţa de internet fix, în condiţiile în care cei doi giganţi din telecom discută la nivel global detaliile unei “fuziuni” ce ar crea liderul pieţei de telefonie din Europa, scrie agenţia Bloomberg.

“Grupul Vodafone explorează o combinare a operaţiunilor cu grupul Liberty Global deţinut de John Malone care ar crea cea mai mare companie de telefonie, internet şi televiziune a Europei, în valoare de mai mult de 130 de miliarde de dolari”, scrie agenţia citând persoane familiare cu planurile companiilor. “Grupul britanic deliberează intern şi analizează problemele financiare şi de reglementare cât şi suportul investitorilor pentru o tranzacţie bazată pe acţiuni”. Cele două grupuri nu ar fi demarat totuşi discuţii formale în acest moment.

Care ar fi impactul în România

În România, o combinare a operaţiunilor între Vodafone şi UPC ar crea un al treilea jucător capabil să ofere pachete de servicii fixe şi mobile care s-ar plasa pe locul doi din punct de vedere al veniturilor, între Telekom şi RCS&RDS, cu încasări în 2013 de aproximativ 870 mil. euro faţă de aproximativ 1,1 mld. euro în cazul Telekom şi 476 mil. euro în cazul RCS&RDS.

Formarea acestui nou grup ar fi o lovitură din punct de strategic pentru Orange, liderul pieţei de telefonie mobilă, în condiţiile în care subsidiara grupului francez ar pierde astfel una dintre opţiunile existente pe masă de a adăuga servicii fixe.

Noul jucător format prin combinarea Vodafone şi UPC nu ar crea totuşi un “mamut” pe piaţă: entitatea nou creată ar avea operaţiuni mobile semnificativ mai puternice în raport cu Telekom şi RCS, dar pe segmentul fix cei doi rivali au operaţiuni mai mari: RCS&RDS conduce detaşat pieţele de televiziune şi internet fix, iar T este numărul doi pe segmente de piaţă menţionate. Pe de altă parte, Vodafone a investit în ultimii ani în propria infrastructură fixă, însă amploarea acestor operaţiuni şi întinderea reţelei nu este cunoscută.