Cu cine merită să mergem mai departe?

Autor: Crenguta Nicolae 30.11.2014

Imediat după ce s-a stins euforia votului a început faza neîncrederii aproape instinctive - nu cumva ni se fură revoluţia simbolică a ştampilei? Cine sunt vitejii veniţi după război să-şi revendice victoria? Câţi au trecut de frică sau din oportunism de partea câştigătorilor? Cu cine merită să mergem mai departe?

Această fază apăsat morală riscă să se prelungească încă mai mult decât vor dura inevitabilele faze ale reorganizării puterii după alegeri (adică între câteva săptămâni şi 3 până la 11 luni, luând în calcul toate scenariile apărute până acum), din motivul cu totul excepţional că prezidenţialele din 2014 au ajuns, prin forţa furiei populare, să genereze speranţa unei schimbări radicale a modului de a face politică, de la comportamentul aleşilor şi până la legislaţia specifică. Iar furia nu doar că n-a avut cum să dispară, dar îşi descoperă zilnic noi debuşee.

Am văzut pe Facebook alegători care ieri erau încântaţi de puterea ştampilei lor, iar azi descoperă aproape cu stupefacţie că alegerile prezidenţiale n-au legătură doar cu omul votat, ci şi cu mai multe partide şi mai multe tabere de intelectuali publici şi fruntaşi ai societăţii civile care îşi revendică victoria lui şi îşi doresc să preia puterea. Ori cu formatori de opinie şi politicieni dornici să treacă brusc în tabăra învingătorului. Ori cu alţi alegători, pe care tind să-i suspecteze de trădare dacă nu se bucură suficient de tare sau nu se arată suficient de agresivi nu doar cu inamicul, dar şi cu susţinătorii politici ai învingătorului.

Citiţi opinia integrală a Crenguţei Nicolae pe www.businessmagazin.ro.

Crenguţa Nicolae este redactor-şef adjunct al revistei Business Magazin.