Noi reguli pentru companiile listate: politică clară de dividende şi disciplină în estimările despre viitor

Autor: Radu Bostan 01.12.2014

Noul cod de guvernanţă corporativă al Bursei de Valori Bucureşti, ce urmează a intra în vigoare anul viitor, va cere companiilor listate să îşi anunţe clar politica de dividende.

Bursa de Valori Bucureşti lucrează alături de Banca Europeană pentru Re­construcţie şi Dezvoltare la elaborarea unui nou cod de guvernanţă corporativă pentru companiile listate, în condiţiile în care implementarea actualului cod a fost destul de slabă.

Sancţiunile pentru raportări defi­ciente sau încălcarea intereselor acţio­narilor minoritari au fost rare şi aplicate inegal până în prezent.

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, recu­noaşte că abor­darea a fost „liberală“ în ultimii ani, iar companiile au putut evita penalizările pentru încălcarea regulilor de guver­nanţă dacă explicau de ce nu s-au con­format, aplicând un sistem numit „com­ply or explain“ („aplici sau explici de nu respecţi regulile“ - n. red.). El crede că soluţia nu este întărirea instrumentelor punitive ale bursei, astfel că abordarea viitoare va fi de ti-pul „comply or inform“ („aplici sau in­formezi piaţa dacă nu respecţi regulile“ - n. red.).

„Dacă o companie nu respectă anu­mite reguli de guvernanţă corporativă, va fi obligată să transmită acest lucru pieţei, printr-un raport curent emis în cel mult 24 de ore. Investitorii trebuie să fie informaţi în timp real cu privire la respectarea guvernanţei de către companiile listate“, a explicat Sobo­lewski într-o conferinţă organizată de firma de consultanţă Deloitte.