Juraj Kotian, Erste: Reducerea dobânzii de politică monetară de către BNR are rolul de a stimula creditarea, dar nu acest lucru influenţează cu adevărat creşterea economică

Autor: Andra Oprescu 01.12.2014

Guvernul ar trebui să se axeze pe creşterea investiţiilor, cum sunt cele în infrastructură, dar şi pe creşterea calităţii instituţiilor publice şi încurajarea mediului de afaceri pentru a avea o creştere economică sustenabilă pe termen lung, a spus Juraj Kotian, director cercetare Macro/Fixed Income pentru Europa Centrală şi de Est la Erste Group, într-un interviu acordat ZF.

„Guvernul ar trebui să se concentreze mai mult pe lucrurile care chiar contează: investiţii, mediu de afaceri, infrastructură, calitatea instituţiilor, acestea stând la baza creşterii. Calitatea instituţiilor, de exemplu, nu presupune costuri mari. Îmbunătăţirea acestor instituţii poate fi făcută chiar şi în perioade când guvernul are constrângeri financiare.“

Lucrările de infrastructură au avut o scădere puternică în primele trei trimestre ale anului, reducându-se cu 28,3% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut. Acest declin a avut loc în contextul scăderii investiţiilor publice. Cheltuielile de investiţii făcute de stat s-au contractat cu 15% în primele nouă luni ale anului, comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2013, potrivit Ministerului Finanţelor.

Un alt factor-cheie pentru creşterea economică identificat de economistul de la Erste este absorbţia fondurilor europene. Kotian a precizat că între absorbţia acestor fonduri şi calitatea instituţiilor publice există o corelaţie foarte puternică. Dacă se elimină corupţia iar eficienţa instituţiilor creşte, şi rata de absorbţie se va îmbunătăţi. „Cred că aceas­ta este direcţia în care trebuie să se îndrepte şi România“, a adăugat analistul. El este de părere că reforma e posibilă, dar trebuie să fie continuă şi trebuie evitat pericolul unui regres.

Rata de absorbţie a fondurilor structurale a ajuns la 37,2% la finalul lunii septembrie, în creştere cu doar 0,65% faţă de luna anterioară, potrivit Ministerului Fondurilor Europene.

Fiscalitatea joacă şi ea un rol important, reducerea CAS fiind o măsură bună, având în vedere că relaxarea fiscală în zona pieţei muncii este benefică pentru creşterea economică, potrivit lui Kotian.

„Există diferite discuţii despre ce strategie fiscală este mai indicată pentru creşterea economică. Este un punct de vedere răspândit că un nivel mai redus al taxării muncii este favorabil pentru creştere. Pentru o ţară ca România este importantă totuşi şi păstrarea disciplinei fiscale, deci este un trade-off de care guvernul trebuie să ţină cont.“