Dăianu, BNR: Creditarea în lei reduce riscurile. Trebuie întărite băncile autohtone

Ziarul Financiar 01.12.2014

+ La originea căderii economice stă prăbuşirea creditării. Înclinaţia spre a lua credit s-a diminuat substanţial: datoriile sunt mari, pieţele devin potrivnice, perspectiva este cenuşie, iar efortul este în principal de a supravieţui şi nu de a investi.

+ Băncile au înăsprit condiţiile de creditare. Companiile sunt mai puţin interesate de credit pentru investiţii, vor mai degrabă capitalcirculant; nu sunt încrezătoare în viitor astfel încât să se angajeze în proiecte investiţionale importante. Băncile sunt temătoare în a se angaja pe termen mediu şi mai lung, preferând finanţări cu recuperare rapidă şi colateral îndestulător.

+ Creditarea mai mare în lei reduce riscul valutar şi cel sistemic. Deşi băncile se bizuie mai mult pe depozite, economisirea locală este mică şi legăturile cu băncile-mamă probabil vor ţine în chingi mersul creditării.

+ Trebuie să dezvoltăm componenta autohtonă (CEC are nevoie de capitalizare sporită; trebuie constituită o bancă pentru dezvoltare; preluarea unor bănci cu acţionariat străin – exemplul Banca Transilvania-Volksbank).