Croitoru, BNR: Din 1990 încoace tot avem un cerc vicios al economisirii

Ziarul Financiar 01.12.2014

+ Competitivitatea redusă a firmelor duce la economisiri joase în economia formală şi la rate înalte ale dobânzilor. Economisirile reduse şi ratele înalte ale dobânzii descurajează investiţiile, mai ales în economia formală.

+ Astfel, firmele amână eforturile dedicate creşterii competitivităţii. Cercul vicios al economisirilor este asociat cu o creştere economică relativ redusă, căreia îi corespunde un deficit al contului curent relativ restrâns.

+  În perioada 1997-2012, ponderea economisirilor private în PIB a fost de 16,9 la sută, în timp ce ponderea investiţiilor private a fost de 19,5 la sută din PIB. Ambele niveluri sunt relativ mici comparativ cu alte ţări. Diferenţa medie de 2,6 la sută din PIB a fost finanţată din împrumuturi externe.

+ Dată fiind reducerea finanţării externe, dacă ar fi putut creşte mai mult economisirile, sectorul privat şi-ar fi putut permite să reducă mai puţin investiţiile. Dar economisirile au rămas la niveluri joase din cauza cercului vicios al economisirilor, care a fost permanent activ din 1990 încoace.