Un absolvent de Medicină primeşte un salariu de început de circa 2.600 de lei net pe lună

Autor: Adelina Mihai 02.12.2014

Tinerii absolvenţi de facultate care vor să îşi înceapă cariera în cadrul Pfizer, unul dintre cei mai mari jucători din industria farmaceutică, trebuie să întrunească o serie de condiţii, printre care şi capacitatea de a învăţa rapid, cunoştinţe de operare pe calculator, abilităţi de comunicare şi cunoaşterea limbii engleze, explică Mirela Iordan, directorul de resurse umane al Pfizer România.

„Un absolvent de Medicină pri­meş­te pentru o po­ziţie de en­try-level un salariu de 600 de euro net pe lună (2.650 lei -  n. red.). În general, Me­di­cina şi Farmacia rămân o sursă de candidaţi pentru de­partamentul medical spe­cializat. Însă pentru celelalte funcţii, cum ar fi cele de marketing, ma­na­ge­ment sau financiar, pro­filul can­di­daţilor este unul generalist“, a spus Mirela Iordan, care se ocupă de aproa­pe 14 ani de politicile de resurse uma­ne pen­tru cei 250 de angajaţi ai Pfizer în România.

Ofertele salariale din mediul privat pentru tinerii absolvenţi din domeniul medicinei sunt mult mai generoase decât cele de la stat, având în vedere că în primul an de la absolvire un tânăr care se angajează într-un spital de stat ca rezident primeşte, în medie, un salariu net de circa 1.000- 1.200 de lei net pe lună.

În ultimii ani, tot mai multe companii - în special multinaţionale - au început să organizeze programe de tip „management trainee“, prin care recrutează, după o selecţie destul de riguroasă, tineri studenţi sau absolvenţi care să lucreze în companii pe o perioadă determinată, la finalul căreia aceştia ar putea deveni angajaţi. În cadrul programului de management trainee al Pfizer sunt formaţi între 3 şi 5 tineri pe an, care trec prin mai multe departamente şi primesc diverse roluri în companie.

„Avem două direcţii de formare: pe de-o parte, descoperim potenţialul celor care îşi doresc să avanseze în carieră şi le facem planuri individuale de dez­vol­ta­re, care să includă programe de trai­ning sau programe de dezvoltare de tipul unor proiecte în care să îşi asume roluri pe termen scurt. A doua direcţie este mai nouă şi deschide porţile în com­­pa­nie unor tineri dornici de a în­văţa, prin acest program de ma­na­ge­ment trainee.“