„Nu mai căutăm manageri, ci oameni care ştiu o meserie“

Autor: Corina Mirea 02.12.2014

Companiile din industria feroviară au tot mai multe dificultăţi în a găsi candidaţi şi, în special în rândul tinerilor, care să ştie o meserie, cum ar fi cea de mecanic de locomotivă, cea de şef de tren sau personal de mentenanţă. Principalul motiv ar fi interesul scăzut al tinerilor pentru astfel ocupaţii, dar şi îndemnurile părinţilor de a se înscrie la o facultate în loc să opteze pentru o şcoală de meserii – aceasta a fost una dintre concluziile celei de-a XIV-a ediţii a dezbaterilor HR Insider, organizată luna trecută de ZF.

„În zona operaţională nu se mai găsesc oameni uşor pentru că sunt profesii nu foarte «sexy», pe care tinerii nu prea le mai aleg. Cei mai mulţi vor să devină manageri, dar trebuie să înţeleagă că nu mai căutăm manageri, ci oameni care ştiu să facă ceva, care ştiu o meserie“, a spus Andreea Ciulacu, directorul de resurse umane al transportatorului feroviar privat de mărfuri DB Schenker Rail România. În ultimii zece ani România a pierdut mai mult de 90% din populaţia de tineri care îşi doreau să înveţe o meserie, ajun­gând la aproape 20.000 de tineri înscrişi la şcolile profesionale de pe plan local, potrivit datelor de la INS. Motivul principal pentru deficitul mare de români tineri care mai ştiu o meserie este desfiinţarea învăţământului profesional începând cu anul 2009. Totuşi, nici interesul tinerilor pentru o calificare nu a ajutat în acest sens, iar părinţii, în loc să-i sfătuiască să înveţe o meserie, i-au încurajat să „vâneze“ o diplomă pentru a obţine mai uşor un loc de muncă. Astfel că în prezent clase de învăţământ profesional se pot înfiinţa numai dacă angajatorii privaţi le finanţează şi se obligă să le ofere tinerilor care le absolvă locuri de muncă.

„Faptul că deţii o diplomă a unei facultăţi nu-ţi mai oferă garanţia că vei profesa, trebuie să urmăreşti piaţa. Noi ne-am asumat riscul de a face parteneriate cu Centrul Naţional de Instruire şi Calificare Feroviară (CENAFER) pentru crearea unor şcoli în care tinerii care au absolvit şcoli profesionale sau vocaţionale să fie certificaţi în domeniu. Dar trebuie ca tinerii şi părinţii să-şi dea seama că binele poate însemna şi o certificare într-o meserie, nu doar o diplomă de facultate“, a mai precizat Andreea Ciulacu. Mai mult, şi Sandra Jitianu, manager în cadrul firmei de consultanţă în management Ensight, susţine că în anii următori salariile pentru cei care ştiu o meserie vor avea printre cele mai mari creşteri din economie, pentru că aceşti specialişti vor deveni de negăsit.  „Vom ajunge ca în Marea Britanie, unde vin persoane din alte ţări care ştiu o meserie, pe salarii fantastice“, a adăugat ea.