Noul obiectiv de ţară asumat de ZF: trecerea completă la leu

Autor: Andrei Cîrchelan 02.12.2014

De la 1 decembrie toate articolele din paginile ZF prezintă cifre de afaceri, rezultate financiare şi tranzacţii cu valori exprimate în primul rând în lei.

Proiectul vine într-un context în care majoritatea românilor calculează în euro salariile pe care le primesc, preţurile pe care le plătesc pentru bunuri şi servicii, şi ratele pe care le plătesc la bancă, deşi veniturile sunt în monedă locală.

„Pentru a mişca lucrurile într-o astfel de direcţie trebuie început de la structura economică şi de la întrebarea: încotro mergem şi ce vrem să facem?“, a declarat pentru ZF Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Orientarea spre euro în calcule este unul dintre simptomele unei economii slabe şi sporeşte lipsa de încredere în moneda naţională, elementul care indică forţa economică a unei ţări. România şi Bulgaria, ocupantele ultimelor locuri în cele mai multe clasamente economice europene, sunt singurele ţări din afara zonei euro în care maşinile şi apartamentele se vând cu preţuri în euro. 

Un alt motiv pentru care economia locală gândeşte în euro este neîncrederea pe care o arată investitorii străini, care domină economia locală, faţă de lei.

„Noi rămânem tributari ideii că trebuie să vină capitalul străin, care ştie ce trebuie făcut, şi că aşa se vor rezolva problemele. Să vină, nu am nimic împotrivă, dar acel capital străin vine în baza unui interes, nu pentru a rezolva probleme“, a mai spus Pârvan.