Peste jumătate din companii sunt în dificultate financiară: imobiliarele şi hotelurile dau cele mai mari dureri de cap

Autor: Andrei Cîrchelan 03.12.2014

Mai mult de jumă­tate din companiile active în economia locală au avut di­ficultăţi financiare anul trecut, cu un grad de îndatorare foarte mare (peste 75%), lichiditate scăzută şi lipsă de profitabilitate, iar cele mai mari probleme sunt întâlnite în sectorul imobiliar.

Situaţia acestor companii se îm­bu­nătăţise comparativ cu anii an­teriori, dar începutul anului 2014 a anulat aceste avansuri, potrivit unui studiu al firmei CIT Restructuring.

„La începutul acestui an existau toate premisele favorabile pentru o accelerare a ritmului de creştere, o exploatare eficientă a acelui mo­ment prin susţinerea finanţărilor şi inves­tiţiilor, în scopul accelerării creşterii. Lipsa acestor măsuri apli­cate la momentul potrivit a avut ca efect contracţia din perioada urmă­toare“, notează autorii studiului.

Studiul a luat în calcul com­paniile cu impact în economie, şi anume acelea cu active mai mari de 6,6 milioane de lei (1,5 mil. euro - cifrele din studiul CIT Restructuring sunt exprimate în euro şi au fost transpuse în lei folosind cursul mediu al anului 2013, de 4,4190 lei/euro) la finalul anului trecut. Astfel, numărul acestor companii a crescut în perioada 2011-2013 de la 15.663 la 16.497, iar cifra de afaceri cumulată a acestora s-a majorat de la 644 mil. lei (152 mil. euro) la 742 mil. lei (168 mil. euro).

Per total, statistica arată că firmele sănătoase din punct de ve­dere financiar şi-au menţinut ni­velul în ultimii trei ani, în timp ce fir­mele cu probleme au început să îşi revină.