Expert în riscuri politice: Prăbuşirea preţului petrolului îl va face pe Putin şi mai periculos

Autor: Mădălina Bodârlău 02.12.2014

Ieftinirea petrolului loveşte puternic în Rusia, unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de petrol la nivel mondial, şi îl pune cu spatele la zid pe preşedintele Vladimir Putin, căruia nu îi rămâne altă opţiune decât să continue ofensiva în Ucraina şi confruntările cu Occidentul, este de părere preşedintele firmei de consultanţă în risc politic Eurasia Group, Ian Bremmer.

„Putin a mers foarte departe în efortul de a păstra ce a căştigat în Ucraina şi prin atitudinea anti‑americană. Acestea se află în spatele popularităţii lui, în spatele a tot ceea ce este el ca lider. Este de neconceput pentru Putin să dea înapoi”, a spus Bremmer.

Din cauza agresiunii lui Putin din Ucraina, Rusia a fost forţată să renunţe la gazoductul South Stream, un proiect de 40 de miliarde de dolari prin care urmau să fie transportate gaze ruseşti către centrul Europei. Preşedintele rus a afirmat că în locul gazoductului South Stream care ar fi tranzitat Bulgaria, Rusia se va orienta spre livrarea de gaz către Turcia prin intermediul unei alte conducte.

“Cred că petrolul ieftin pur şi simplu îl întărâtă şi mai tare şi îl pune şi mai mult la zid. El simte că trebuie să lupte”, a spus preşedintele Eurasia, grupul care desfăşoară activităţi de cercetare şi consultanţă în sfera riscurilor politice la nivel mondial.

Moneda naţională şi economia Rusiei se prăbuşesc odată cu preţurile petrolului, sursa principală de export şi de venituri a ţării. Rubla a înregistrat luni cel mai puternic declin din ultimii 16 ani iar Rusia este în pericol de a intra în recesiune anul viitor, scrie CNBC.

Totuşi, Bremmer estimează că vor mai trece câţiva ani până ca Rusia şi preşedintele acesteia să se confrunte cu probleme cu adevărat serioase.

“Dacă Putin va avea de‑a face cu lovituri economice puternice, capabile să destabilizeze ţara, acest lucru s‑ar întămpla prin 2017, cu puţin înainte de alegerile din 2018”, a subliniat Bremmer, adăugând că nu crede că preţul petrolului va rămâne totuşi atât de mic pentru o perioada lungă.

El a motivat acest lucru amintind de conflictele violente din Libia şi de posibilitatea impunerii unor sancţiuni împotriva Iranului.