Guvernul bulgar va majora salariul minim de la 174 la 194 euro anul viitor. În România ar putea ajunge la 237 euro

Autor: Mădălina Bodârlău 03.12.2014

Guvernul bulgar va majora anul viitor salariul minim brut pe economie cu 20 de euro, la 194 de euro pe lună, va creşte vârsta de pensionare cu patru luni şi va menţine constribuţiile la asigurările sociale şi de sănătate, potrivit proiectului de buget pentru 2015, care va fi trimis în parlament pentru aprobare, scrie agenţia Novinite.

Salariul minim brut lunar ar creşte în două etape, de la 174 la 184 de euro din ianuarie şi la 194 de euro în iulie. Spre comparaţie, guvernul României intenţionează să majoreze anul viitor salariul minim brut de la 203 euro la 220 euro din ianuarie şi la 237 euro la jumătatea anului, potrivit unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

Ministrul de finanţe al Bulgariei, Vladislav Goranov, a explicat că această măsură va duce la creşterea veniturilor disponibile şi va ridica nivelul salariului minim mai aproape de cel al salariului mediu. În prezent salariul minim reprezintă aproximativ 42% din salariul mediu, un procent relativ scăzut comparativ cu standardele europene. În acelaşi proiect de buget al guvernului bulgar intră şi creşterea vârstei de pensionare cu patru luni.