Rulajele pe bursă au crescut în prima zi în care au fost eliminate blocurile de tranzacţionare

Autori: Ioana Tudor , Roxana Pricop 03.12.2014

Numărul tranzacţiilor realizate de investitori pe bursa de la Bucureşti a fost cu 7% mai mare ieri, prima zi fără blocuri de tranzacţionare, comparativ cu vineri, 28 noiembrie, pe o valoare a transferurilor dublă.

Bursa de la Bucureşti a fost închisă luni, 1 decembrie când a fost ziua naţională. Ieri, 2 decembrie, valoarea transferurilor cu acţiuni a fost de 34 milioane de lei, faţă de un rulaj de 17,48 milioane de lei în şedinţa de vineri, 28 noiembrie. Însă pe 27 noiembrie, când încă funcţionau segmentul odd lot şi blocurile de tranzacţionare pentru acţiuni, rulajul cu acţiuni a fost de 31,2 milioane de lei.

„Data de 2 decembrie a fost prima zi de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) fără segmentul de piaţă odd lot. Astfel, investitorii au putut plasa ordine, la volumul dorit, doar în segmentul de piaţă regular, pe care consolidarea datelor de tranzacţionare a putut fi observată chiar din prima zi de funcţionare a acestui nou model de piaţă”, potrivit reprezentanţilor BVB.

Tot începând din 2 decembrie, Bursa de Valori Bucureşti a eliminat blocurile de tranzacţionare, adică volumul minim de acţiuni sau obligaţiuni care pot fi vândute sau cumpărate într-o singură operaţiune.

„Comparativ cu şedinţa de tranzacţionare din 28 noiembrie, ultima zi când a fost disponibil segmentul de piaţă odd lot, în 2 decembrie au fost introduse şi modificate în medie cu 9% mai multe ordine. În ceea ce priveşte numărul de simboluri pe care au fost plasate ordine, creşterea medie este de 25%”, potrivit BVB.

Pentru a putea elimina segmentul de piaţă odd lot, bursa a implementat schimbări de ordin tehnic la nivelul pieţei, precum adoptarea unui bloc de tranzacţionare de un instrument pentru toata piaţa regular, precum şi calcularea şi reprezentarea valorii de tranzacţionare cu patru zecimale.