Studiul pentru proiectul AGRI este gata. Romgaz şi partenerii decid în ianuarie dacă implementează proiectul de 4,5 mld. euro

Autor: Radu Bostan 05.12.2014

Studiul de fezabilitate pentru proiectul AGRI, care îşi propune să aducă gaze naturale din Marea Caspică sub formă lichefiată până în Constanţa, a fost finalizat, iar concluziile sunt pozitive. Cele patru state partenere vor decide luna viitoare dacă trec la implementarea proiectului, evaluat la 4,5 miliarde de euro.



Proiectul Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector (AGRI) a fost lansat în 2010, acţionarii fiind companiile de stat SOCAR (Azerbaidjan), GOGC (Georgia), Romgaz (simbol bursier SNG) şi MVM (Ungaria).

Reprezentanţii partenerilor s-au întâlnit zilele acestea la Bucureşti pentru a lua act de concluziile studiului de fezabilitate, contractat în 2012 către firma britanică de consultanţă Penspen. La întâlnire au fost prezenţi şi oficiali din Ministerul Afacerilor Externe şi Departamentul pentru Energie ale României.

„Ieri (miercuri - n. red.) le-a fost prezentat studiul reprezentanţilor acţionarilor AGRI şi astăzi (ieri - n. red.) are loc o întâlnire de concluzii generale. Undeva la mijlocul acestei luni vor fi prezentate concluziile finale, urmând ca în luna ianuarie să se decidă eventual care sunt paşii următori“, a declarat Dumitru Gheorghe Rotar, director general adjunct în Romgaz, pentru ZF.