Piteştiul curtează mediul universitar şi sectorul privat pentru a găsi soluţii de dezvoltare pentru oraş

Autor: Andra Oprescu 05.12.2014

Primăria Piteşti, împreună cu filiala locală a Ordinului Arhitecţilor din Ro­mânia (O.A.R.), a găzduit ieri o întâlnire a reprezentanţilor primăriei cu specialişti din mediul universitar, arhitecţi şi oameni de afaceri pentru a găsi soluţii de dez­voltare la ni­velul oraşului şi al ju­de­ţului. Propunerile au vizat pro­iecte de infra­struc­tură, educaţie şi ener­gie verde, prin atra­gerea de fonduri euro­pene, cola­borarea ad­mi­nis­traţiei publice cu me­diul universitar şi par­teneriate public-privat.

Viceprimarul ora­şu­lui, Cornel Constantin Ionică, a prezentat o serie de proiecte, printre acestea numărându-se un pod peste râul Argeş, pasaje rutiere, construirea unui parc industrial, reabili­tarea unor străzi, realizarea unor pasaje subterane şi supraterane, a unui complex agroalimentar pentru producători, reabilitarea termică a clă­dirilor instituţiilor publice, dar şi investiţii în energie verde. Sursele de finan­ţare avute în vedere pentru realizarea acestor investiţii ambiţioase sunt atragerea de fonduri europene şi realizarea unor parte­neriate public-privat.

„Cele mai bune investiţii sunt cele care se fac din alţi bani decât banii publici”, a spus viceprimarul.

El a menţionat că există deja proiecte foarte importante care sunt în derulare la nivelul oraşului, printre care construirea unui pasaj rutier, în valoare de 11 milioane de euro, acesta fiind cel mai mare proiect din fonduri europene la nivel naţional.

Primarul oraşului, Tudor Pendiuc, nu a participat la eveniment, fiind arestat la domiciliu în dosarul“Publitrans-CNCD-Girexim“, împreună cu trei oameni de afaceri din judeţul Argeş – Valentin Vişoiu, Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat.

„Cred că trebuie gândită o strategie pe 20-30 de ani la nivelul întregului judeţ şi stabilite nişte trepte pentru această strategie. Dacă nu dezvoltăm industria şi rămânem doar la stadiul de consumatori, nu avem şansa să evoluăm, poate doar să supravieţuim”, a spus prof. dr. ing. Ioan Dumitrache de la Universitatea Politehnica Bucureşti.

Acesta a atras atenţia asupra importanţei formării resursei umane şi a adăugat că Politehnica poate oferi consultanţă şi pregătirea resurselor umane, în primul rând pentru IMM-uri, care nu au acces la know-how.

„Suntem solicitaţi de firme în Bucureşti şi suntem dispuşi să venim şi aici”.

Şi reprezentanţii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu s-au oferit să sprijine primăria şi Consiliul Judeţean.

La dezbatere au participat şi reprezentanţii Universităţii din Piteşti, care şi-au exprimat dorinţa unei colaborări mai strânse între universitate şi primărie, dând exemplul oraşului Craiova.

Universitatea din Piteşti a participat la un plan de dezvoltare a infrastructurii la nivelul municipiului şi regiunii suburbane în vederea fluidizării traficului.

„Având în vedere planul general de dezvoltare al UE în perioada 2014-2020, facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii din Piteşti, are capacitatea de a sprijini implementarea unor proiecte cu finanţare europeană în ceea ce priveşte sursele de energie alternativă pentru comunitatea locală şi formarea specialiştilor în domeniul Ingineriei Mediului”, a spus decanul Facultăţii de Ştiinţe de la Univ. din Piteşti.

Mărioara Abrudeanu, prorector la Universiatea din Piteşti, a susţinut trecerea transportului public la varianta electrică sau hybrid, cu sprijinul specialiştilor din cadrul universităţii.

Judeţul Argeş este al treilea din România din punct de vedere economic, după Bucureşti şi Ilfov, cu aproape 17.000 de firme, afaceri de peste 9 miliarde de euro pe an şi un număr de 115.000 de angajaţi.