Analistul Florin Cîţu: Deficitul bugetar de 0,9% solicitat de FMI nu e o cerere credibilă

Autor: Andrei Cîrchelan 05.12.2014

Solicitarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) ca deficitul bugetar pe cash să fie de 0,9% în 2015 este o schimbare de paradigmă pentru creditorii internaţionali şi pare mai degrabă un joc politic, este de părere analistul economic Florin Cîţu. 



„Această solicitare pare o schimbare de paradigmă pentru FMI şi creditorii internaţionali, având în vedere că toată lumea la nivel european a început să spună că austeritatea nu funcţionează. Personal, consider că este o idee bună un deficit mai mic, dar nu este o propunere tipică pentru FMI”, a declarat pentru ZF Florin Cîţu.

Pretenţia FMI legată de deficitul bugetar al României vine într-un context în care pactul de consolidare fiscală obligă România la un deficit de 1,4% pentru 2015, iar guvernul intrase in negocieri cu intenţia de a majora deficitul permis la 2%.

„Nu m-ar mira să fie un joc politic făcut de FMI, pentru că FMI în ultima perioadă a făcut astfel de jocuri politice, dar solicitarea unui deficit de 0,9% nu este credibilă”, a mai spus Cîţu.

Propunerea FMI pleacă de la faptul că deficitul e estimat anul acesta la circa 1,5% din Produsul Intern Brut, faţă de nivelul de 2,2% la cât fusese prognozat. Ca atare, consolidarea fiscală, concret reducerea în continuare a deficitului bugetar, presupune un deficit de 0,9% din PIB anul viitor.

Negocierile continuă între creditorii internaţionali şi autorităţile de la Bucureşti.