Mafia retrocedărilor de la ANRP a avut girul politicienilor

Autor: Roxana Pricop 08.12.2014

Declaraţia făcută de deputatul PDL Ioan Oltean că a recomandat-o în 2009 pe Crinuţa Dumitrean, aflată acum în arest, premierului Emil Boc pentru a fi preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţie responsabilă de retrocedări de miliarde de euro, arată faptul că recomandarea de partid a contat şi nu pregătirea profesională pentru a pune mâna pe ceea ce s-a dovedit mafia retrocedărilor de la ANRP.

Azi, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean este în arest, fiind cercetată alături de fosta şefă a DIICOT Alina Bica, doi deputaţi şi alte persoane pentru acordarea unei despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu 62 de milioane de euro. Dumitrean alături de Oana Vasilescu, fost vicepreşedinte al ANRP, sunt acuzate de abuz în serviciu după ce au făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, care, în 2011, a acordat o despăgubire de 377,2 milioane de lei pentru un teren din Capitală supraevaluat cu 263,3 milioane de lei (echivalentul a 62,5 mil. euro).

Ziarul Financiar a scris încă din 2010 despre cum se tranzacţionau dosarele litigioase la ANRP, despre cum persoane fără niciun drept de compensaţie ajungeau să primească rezolvare invocând cazuri medicale sau sociale. Mai mult, în mai 2011 Ziarul Financiar a scris despre cum o hotărâre de guvern, atunci condus de Emil Boc, i-a permis preşedintei Autorităţii Restituirilor Crinuţa Dumitrean să decidă cine va primi cu prioritate cele 36% din acţiunile Fondului Proprietatea pe care le mai deţinea Ministerul Finanţelor dacă erau invocate „cazuri medicale, cazuri sociale etc.“. Astfel, printr-un etcetera hotărârea de guvern i-a permis şefei ANRP, numită de PDL, să decidă cine primeşte cu prioritate acţiuni evaluate la 640 milioane de euro. Crinuţa Dumitrean a fost susţinută în funcţie de PDL şi a condus ANRP din 2009 până în 2011.

Într-o declaraţie făcută pentru Mediafax vineri, 5 decembrie, Ioan Oltean, deputat PDL, spunea că „în afară de faptul că am recomandat-o pe doamna Dumitrean Nicoleta premierului Boc, nu am avut niciun fel de altă interferenţă cu activitatea ei, în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Orice alt fel de afirmaţii constituie speculaţii sau rea-voinţă din partea celor care le fac. La vremea respectivă, nu exista niciun indiciu care să conducă la suspiciuni privind pregătirea ei profesională şi corectitudinea”.

Crinuţa Dumitrean a venit de la Bistriţa, pe filiera lui Ioan Oltean, secretarul general al PDL. Ea a făcut parte şi din conducerea Fondului Proprietatea pe vremea când statul era acţionar majoritar la FP. Licenţiată în economie şi drept, ea a finalizat în 2009 un doctorat la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj în doctrine economice. Din 2008 până în 2009 a fost consilier la Parlamentul European, în condiţiile în care anterior a ocupat funcţia de director în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. În octombrie 2011, Boc a eliberat-o pe Crinuţa Dumitrean din funcţia de la ANRP, la cererea ei. Demisia ei de la conducerea ANRP a venit după ce, la sfârşitul lunii august 2011, vicepreşedintele ANRP de atunci, Remus Virgil Baciu, a fost arestat preventiv pentru trafic de influenţă.

În aprilie 2014, Baciu avea să primescă cinci ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă. În august 2011, el a luat mită 270.000 de euro de la trei petente pe care le-a favorizat în a obţine mai rapid depăgubiri pentru un teren de 7.100 mp din Bucureşti.

O mie de cesionari de drepturi litigioase au încasat despăgubiri de 7 mld. lei (1,5 mld. euro) în ultimii ani, potrivit unui raport prezentat de Guvern în 2012. Cu influenţe politice şi „cu intrare“ la funcţionarii ANRP, peste o mie de persoane au cumpărat drepturi litigioase. Aceştia au cumpărat dosarele de la foştii proprietari la preţuri de nimic şi apoi au mituit funcţionari din ANRP pentru a primi o rezolvare rapidă şi o supraevaluare a dosarului. Printre aceste persoane se numără şi Vasile Geambazi, un nepot al lui Gigi Becali. Recent, el a renunţat la despăgubirea pentru un teren de 14,7 hectare din Voluntari, dobândit prin cesiune, după ce instanţa a hotărât ca el să primească doar contravaloarea sumei plătite fostului proprietar şi 15 la sută din diferenţa până la valoarea imobilului.

El ar fi primit un titlu de despăgubire în valoare record de 297,6 milioane de lei, însă după noua lege de retrocedare el nu mai poate încasa toţi banii ci doar contravaloarea sumei plătite fostului proprietar şi 15 la sută din diferenţa până la valoarea imobilului.

Mai mult, fostul vicepreşedinte al ANRP Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor că omul de afaceri Dorin Cocoş, soţul pe atunci al Elenei Udrea, membră PDL, i-a promis că va fi menţinut în funcţie dacă îl sprijină necondiţionat în soluţionarea unor dosare privind despăgubiri pentru terenuri.

"Pe parcursul relaţiei cu Dorin Cocoş, prin prisma influenţei politice pe care acesta o deţinea la nivelul PDL, partid afla la guvernământ în perioada respectivă, mi-a promis că voi fi menţinut în funcţie, dar în situaţia în care va avea nevoie de sprijinul meu în legătură cu activitatea de la ANRP, să i-l ofer necondiţionat. Am acceptat această propunere întrucât nu eram membru de partid, iar relaţiile cu preşedintele Nicoleta Crinuţa Dumitrean au fost tensionate de la început, eu nefiind de acord cu practicile acesteia în cadrul instituţiei, cum ar fi nerespectarea ierarhiei instituţionale, încercând în permanenţă să ia legătura cu oamenii din subordinea mea, fără a mă informa de aceste lucruri, diferite solicitări abuzive către aceştia, de care nu aveam cunoştinţă", a spus Sergiu Diacomatu când a fost audiat de procurori, declaraţie citată în motivarea deciziei de arestare preventivă a a fostului preşedinte al ANPR Crinuţa Dumitrean, document obţinut de Mediafax.