Diana Segărceanu, Avenor College: Îi învăţăm pe elevi să devină antreprenori. Le creştem şansele să fie acceptaţi la şcoli din afară

Autor: Corina Mirea 13.12.2014

Antreprenoriatul a devenit una dintre „deprinderile” pe care copiii trebuie să le înveţe încă din liceu dacă vor să fie acceptaţi la unele dintre cele mai bune şcoli de management din lume.

Indiferent că vor să îşi cons­tru­ias­că un business, fie că vor o ca­ri­e­ră în mediul cor­po­ra­tist, cunoş­tin­ţele antre­pre­noriale sunt deja un „must have” şi în Ro­mânia. Motiv pen­tru care şi me­­diul aca­demic în­ce­­pe să dez­vol­te tot mai multe pro­grame de acest gen. „Avem în programă o ma­te­rie care se numeşte «enterprise», prin care încercăm să le dezvoltăm copiilor spi­ritul şi abilităţile antre­pre­noriale, ju­mă­tate din cursuri fiind practice. Ei în­va­ţă să facă o afacere. În primul rând pentru că este la fel de important pentru ei dacă vor să aibă o afacere, dar şi dacă vor să lucreze într-o corporaţie, pentru că angajatorii caută acest lucru în rândul anga­jaţilor. Dar, pentru noi este şi mai im­por­tant să acoperim aceste com­pe­tenţe pentru că la universităţile din stră­i­nă­tate se cere la admitere, la cele axa­te pe mana­ge­ment”, spune Diana Se­găr­ceanu, fon­da­toarea Avenor Co­l­lege, fos­ta instituţie de învăţămât Litte London.

Ea precizează că reţeaua de învăţământ privat pe care o conduce are ca obiectiv important pregătirea co­pi­i­lor petru a urma, după liceu, un par­curs e­du­caţional în afara ţării, la unele dintre cele mai importante universităţi din lu­me. De aceea, împreună cu sora şi so­ţul ei (Florin Segărceanu), a decis să în­fi­inţeze şi clase de liceu în sistem inter­­na­ţio­nal (Cambridge). Totuşi, sistemul Avenor College (nume la care a „aderat” de la finalul anului trecut) este atipic – copiii încep să studieze la gră­diniţă după programă britanică, apoi trec prin ciclurile primar şi gim­na­zi­al modelate după curricula naţională, pentru ca în clasa a noua să ajungă la liceu unde toate materiile sunt predate în limba engleză. În primii doi ani de liceu elevii au 12 materii de bază, din care aleg între patru şi opt la care dau examene la finalul clasei a unsprezecea, iar pe baza rezultatelor ei decid să continue liceul cu doar câteva materii de bază pe care le studiază şi care sunt notate, astfel încât să se specializeze.