Tranzacţie pe piaţa hotelieră: Hotelul City Plaza din Cluj a fost vândut cu 10 mil. euro

Autor: Laurentiu Cotu 08.12.2014

Omul de afaceri clujean Sorin Dan spune că a vândut cu aproximativ 10 mil. euro hotelul de cinci stele City Plaza din Cluj, tranzacţie care se va perfecta în următoarele zile. Antreprenorul clujean nu a făcut public numele noului proprietar, însă a specificat c㠒’nu este din piaţa hotelurilor şi că a lucrat în domeniul economic’’.

Hotelul de cinci stele City Plaza are în preznet o capacitate de 85 de camere, după ce în 2010 au fost finalizată o investiţie de 6,3 mil. euro în extindere.

’’Tranzacţia va fi finalizată în următoarele zile şi se ridică la aproximativ 10 milioane de euro. Nu am vândut în totalitate hotelul, voi rămâne în continuare în acest business, cu o participaţie de până la 10% din acţiuni. Era nevoie de o infuzie de capital pentru investiţiile propuse pentru extinderea hotelului’’, a declarat pentru ZF Transilvania Sorin Dan.

Potrivit acestuia, hotelul va fi extins în cadrul unei investiţii care se ridică la aproximativ 3 mil. euro.

Hotelul de cinci stele din Cluj este administrat de compania Transilvania Development, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 11,5 mil. lei (2,6 mil. euro), în uşoară creştere faţă de anul anterior, însă compania a înregistrat o pierdere de aproape 2,2 mil. lei (500.000 de euro). Sorin Dan spune că hotelul a avut în perioada octombrie-noiembrie un grad de ocupare de 80%, iar pentru întreg anul 2014 ocuparea va fi de 70%.

Hotelul City Plaza dispune de 85 de camere, restaurante cu o capacitate totală de 610 locuri, centru de conferinţe de 416 locuri, centru de relaxare cu piscină, sală fitness, jacuzzi, saună finlandeză, un restaurant cu specific românesc şi un Cigar Bar&Club, conform unor informaţii furnizate anterior de companie. În 2010 au fost finalizate investiţii de peste 6 mil. euro, ce au presupus construcţia unui nou corp de 5.600 mp, care include 44 de camere, 3 restaurante, un centru de relaxare SPA şi un centru de conferinţe multifuncţional cu 250 de locuri. Această investiţie a ridicat clasificarea hotelului de la patru, la cinci stele. În prezent, pe segmentul de cinci stele, alături de City Plaza, în Cluj-Napoca mai operează hotelurile Opera Plaza şiGrand Hotel Italia.

Odată cu finalizarea acestei tranzacţii, Sorin Dan are în plan dezvoltarea unui ansamblu rezidenţial în cartierul clujean Andrei Mureşanu, investiţie estimată la 30-40 mil. euro. Proiectul presupune construcţia a 900 de apartamente într-o primă fază, însă la finalizare, întreg ansamblul rezidenţial va avea în jur de 2.000 de apartamente.

’’Aştept eliberearea autorizaţiei de construcţie pentru a putea demara investiţia. Este vorba de un proiect rezidenţial de aproximativ 2.000 de apartamente, o investiţie de 30-40 de milioane de euro, care se va derula pe parcursul a 4-5 ani’’, a spus Sorin Dan. Omul de afaceri clujean mai deţine cazinoul Chios din Parcul Central şi restaurantul Bricks. Sorin Dan face parte şi din consiliul director al Fribourg Investments, alături de Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, care dezvoltă la Cluj parcul tehnologic de 25 mil. euro Liberty, pentru companiile din domeniul IT şi al tehnologiei.