Schimbare de macaz pe piaţa interbancară: cursul leu/euro creşte, dobânzile la lei scad

Autor: Ciprian Botea 09.12.2014

Cursul de schimb a urcat ieri peste nivelul de 4,44 lei/euro pentru a patra oară în ultimele două săptămâni, în timp ce leii au continuat să se ieftinească pe piaţa interbancară, unde dobânda pe trei luni scade spre 1,6% pe an. Cursul oficial a fost ieri de 4,4419 lei/euro, iar indicatorul Robor la trei luni a atins un minim istoric de 1,66%.

Costul leilor pe piaţa interbancară, în funcţie de care fluctuează şi dobânzile la credite, este în scădere de peste două luni. La începutul lunii noiembrie, Robor a reintrat sub pragul de 2% pe an, iar acum se îndreaptă spre următoarea bornă, de 1,5%. Cursul fluctuase într-un interval foarte îngust, între 4,39 şi 4,43 lei/euro de la finalul lunii iulie până la începutul lui noiembrie, dar în ultima lună cotaţiile s-au stabilizat pe un palier mai sus. Practic, mişcarea cursului în sus şi respectiv a dobânzilor la lei în jos este un fenomen care durează de mai multe săptămâni, deşi cu o intensitate mai redusă în ceea ce priveşte cursul.

Asftel, deocamdată nu a fost nevoie de intervenţii ale BNR pe piaţa valutară. BNR a intervenit în trecut în sprijinul leului, chiar cu preţul creşterii dobânzilor interbancare. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat recent că oamenii se uită prea mult la cursul de schimb, chiar şi în cazul unor fluctuaţii nesemnificative, sfatul său fiind ca o atenţie mai mare să fie acordată dobânzilor, nu cursului.