Petrom şi Romgaz au vândut doar jumătate din cantitatea de gaze

Autor: Radu Bostan 09.12.2014
OMV Petrom (simbol bursier SNP) şi Romgaz (SNG) au vândut până acum doar jumătate din cantitatea de gaze naturale pe care erau obligaţi ca până la sfârşitul anului să o comercializeze transparent printr-o bursă, arată calculele ZF pe baza datelor publicate de cele două pieţe centralizate, OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri (BRM).
 
Tranzacţiile cu gaze naturale realizate între producători şi furnizori au avut ca obiect un volum total de 2,7 mil. MWh de gaze naturale (circa 257 mil. metri cubi) şi valoarea cumulată de 235 mil. lei, cu un preţ mediu de 86,8 lei pe MWh. Petrom şi Romgaz aveau obligaţia să încheie tranzacţii pentru cantitatea totală de 5,28 mil. MWh între 15 iulie şi 31 decembrie 2014.
 
Piaţa internă de gaze naturale a fost de multe ori descrisă ca un oligopol, în condiţiile în care cei doi producători dominanţi acoperă peste 95% din producţie. Anul acesta, guvernul a de­cis să oblige companiile să vândă o parte din producţie prin intermediul unei platforme centralizate, cota anuală urmând să fie stabilită de autoritatea de reglementare în energie (ANRE).