Cum arată imperiul de aproape 100 de milioane de euro de pe bursă al lui Cătălin Chelu. Ministerul de Externe a confirmat moartea omului de afaceri fugit din ţară ca să scapre de pedeapsa de şase ani de închisoare în dosarul ”Mită la MAI"

Autor: Ioana Tudor 09.12.2014

Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu a fost unul dintre cei mai mari jucători de pe bursa de la Bucureşti, cu un portofoliu care cuprinde cel puţin 30 de firme, a căror capitalizare bursieră depăşeşte 400 milioane de lei.

Chelu, condamnat definitiv la şase ani de închisoare în dosarul "Mită la MAI", pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat Dan Valentin Fătuloiu, a murit la un spital din Amman, potrivit informaţiilor transmise, marţi, de MAE la solicitarea MEDIAFAX.

Cu pregătire de inginer piscicol, Cătălin Chelu, 47 de ani, şi-a început afacerile în anii ’90 cu o firmă de cablu şi o televiziune locală în Galaţi, iar între timp a ajuns în topul celor mai bogaţi 300 de români prin afacerile de pe bursă, care l-au adus şi în atenţia mass-media.

Chelu şi-a construit „imperiul“ printr-o schemă complexă de acţionariat, prin care companiile în care investea şi la care prelua ulterior controlul deveneau la rândul lor vehicule pentru noi investiţii în alte companii. Firmele controlate indirect de Chelu ajungeau astfel să acţioneze concertat în cadrul acţionariatului altor companii, sistem care l-a adus frecvent pe omul de afaceri în conflict cu autoritatea de reglementare a pieţei de capital şi cu conducerile SIF-urilor.

La începutul lunii septembrie, Chelu a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare pentru tentativa de mituire a lui Dan Valentin Fătuloiu, fost secretar de stat în Ministerul de Interne. Omul de afaceri a fost dat în urmărire naţională de Poliţie, după ce nu a fost găsit la domiciliu pentru punerea în aplicare în mandatului de executare a pedepsei.

Două dintre cele mai mari societăţi controlate indirect de Chelu sunt producătorul de electrocasnice Electroargeş Curtea de Argeş (simbol bursier ELGS) şi producătorul de piese pentru autovehicule şi motoare Altur Slatina (ALT). Ambele societăţi sunt listate pe piaţa principală a bursei de la Bucureşti şi au o capitalizare totală de circa 86,5 milioane lei, iar împreună au realizat anul trecut afaceri de peste 260 mil. lei şi un profit net cumulat de aproape 13 mil. lei.

Doar prin intermediul Electroargeş, Chelu deţine participaţii la alte 18 companii, majoritatea listate la secţiunea RASDAQ, potrivit datelor din raportul semestrial al companiei argeşene. Din aceste firme, omul de afaceri controlează indirect cel puţin trei.

Astfel, lista companiilor la care Electroargeş este acţionar include producătorul de benzi de cauciuc pentru transportul materialelor Artego Târgu-Jiu (ARTE), unde Electroargeş deţine 9,5% din capitalul social. Artego are o capitalizare de 88 mil. lei şi a obţinut o cifră de afaceri de 155 milioane de lei anul trecut.

Electroargeş are acţiuni şi la producătorii de textile Conted Botoşani (CNTE) şi Braiconf Brăila (BRCR), la producătorul de utilaje pentru extracţie şi construcţie Uztel (UZT) şi la cel de sobe şi vase emailate Ves Sighişoara (VESY). De asemenea, compania lui Chelu este prezentă şi în acţionariatul Iprolam Bucureşti (IPRO), Lactate Natura (INBO), Ceprocim (CEPO), Mecanoenergetica (MEGU), Sigstrat Sighetu Marmaţiei (SIGS), dunapref Giurgiu (DGNA), Carbochim (CBC), Amplo Ploieşti (AMPL), Metalul Salonta (MESA), Romanofit Tălmaniu (ROOF) sau Elars Râmnicu Sărat (ELAR).

Cătălin Chelu apare ca acţionar direct, cu o cotă de 43%, în firma Galgros Galaţi (GALV), şi cu 49% în fabrica de produse refractare Vulturul Comarnic (VULT). Vulturul are acţiuni la producătorul de profiluri metalice Galfinband Galaţi (GALF).

Cătălin Chelu a ieşit din acţionariatul Argus după ce s-a războit timp de doi ani cu SIF Oltenia (SIF5) pentru controlul societăţii. Acesta a pierdut lupta în instanţă şi a fost nevoit să le cedeze controlul reprezentanţilor SIF5. Chelu a plătit în 2011 pe un pachet de circa 43% din acţiunile Argus aproximativ 48,5 mil. lei (11 mil. euro), iar la exit a încasat 39,8 mil. lei (circa 9 mil. euro) pentru pachetul de 46,4% din acţiunile Argus.