Companiile energetice, inclusiv Romgaz, Transgaz şi Transelectrica, vor fonduri europene pentru proiecte de 3,5 miliarde euro - lista proiectelor

Autor: Radu Bostan 09.12.2014

Companiile energetice de stat apar cu proiecte în valoare de peste 3,5 miliarde de euro pe lista trimisă de România către Comisia Europeană în vedere accesării de fonduri publice printr-o facilitate europeană numită "Ofensiva Investiţiilor". Planul executivului european este de a finanţa proiecte de peste 500 miliarde de euro în următorii trei ani, însă statele membre au propus în total proiecte cu valoarea de 1.300 miliarde de euro.

Lista propusă de România include investiţii planificate de principalele companii energetice deţinute de stat. Vedeţi lista completă, care include şi proiecte de infrastructură rutieră, feroviară sau granturi de cercetare, aici. Capitolul României începe la pagina 79.

 Transgaz (simbol bursier TGN) propune proiecte de 1,47 miliarde de euro şi solicită cofinanţare europeană de 261,7 mil. euro pentru:

* Realizarea Coridorului sudic al gazelor naturale, care ar lega sistemele de transport din Austria, Ungaria, România şi Bulgaria. În România, s-ar construi 545 km de conducte noi şi trei staţii de comprimare, care ar permite ulterior fluxuri de 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale către Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi către Ungaria; 560 mil. euro - cofinanţare: 168 mil. euro.

* Conexiunea reţelei cu exploatările din Marea Neagră, printr-o conductă de 247 km de la Tuzla, judeţul Constanţa, până la Podişor, judeţul Giurgiu; 254 mil. euro - cofinanţare: 38 mil. euro.

* O rută alternativă de conectare a câmpurilor din Marea Neagră, care ar folosi conductele existente, în măsura în care acestea mai pot fi folosite, şi le-ar moderniza sau înlocui pe cele învechite. În acelaşi proiect s-ar construi şi patru staţii de comprimare noi; 550 mil. euro.

* Întărirea reţelei de transport al gazelor naturale în regiunea Moldova (nu republica), prin construirea a 800 km de conducte noi şi două staţii de comprimare, la Oneşti şi Gherăieşti; 110 mil. euro - cofinanţare: 55 mil. euro.

* Asigurarea posibilităţii fluxului invers de gaze naturale la Medieşu Aurit, comuna din Satu Mare unde sistemul de transport se leagă de reţeaua ucraineană; 0,7 mil. euro.

Romgaz (SNG) doreşte finanţare europeană de 340 mil. euro pentru proiectele sale evaluate la 440 mil. euro:

* Modernizarea termocentralei Iernut, preluată de Romgaz anul trecut în schimbul stingerii unei creanţe de 653 milioane de lei împotriva producătorului de energie termică Electrocentrale Bucureşti. Termocentrala a fost construită în anii 1960, iar o parte din grupurile sale energetice sunt în conservare, astfel că Romgaz îşi propune să realizeze două noi grupuri, în cogenerare, de câte 200 MW fiecare; 300 mil. euro - cofinanţare: 200 mil. euro

* Extinderea depozitului de gaze naturale de la Gherceşti, judeţul Dolj. Romgaz doreşte să mărească capacitatea de înmagazinare de la 150 mil. metri cubi pe ciclu la 600 mil. metri cubi pe ciclu, pentru securitatea aprovizionării consumatorilor casnici; 140 milioane de euro, cu cofinanţare integrală.

Transelectrica (TEL) doreşte 76 milioane de euro drept cofinanţare pentru proiectele sale de 255 milioane de euro. Acestea se referă în special la realizarea unor noi linii electrice aeriene de 400 kV, pentru a lega producătorii de energie eoliană din Dobrogea şi Moldova de restul ţării, şi pentru a interconecta sistemele României şi Republicii Moldova.

Nuclearelectrica (SNN) apare pe listă cu proiecte de 196 milioane de euro, cofinanţate cu 66 milioane de euro. Cel mai important vizează realizarea unei staţii de tratare a tritiului, un compus toxic rezultat din reacţia nucleară. Compania subliniază că proiectul ar fi un unicat în Europa. Studiul de fezabilitate este finalizat, va fi aprobat de Consiliul de Administraţie până la sfârşitul anului şi de acţionari în luna ianuarie. Celălalt proiect al producătorului de energie nucleară se referă la amenajarea unui centru de urgenţă pe amplasamentul destinat anterior Unităţii 5.

Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie termo, are în plan investiţii de 923 milioane de euro, cu cofinanţare de 343 milioane de euro, în special în reabilitarea şi modernizarea grupurilor sale energetice pentru a le pune în acord cu cerinţele europene de mediu. Compania ia în calcul şi realizarea unei instalaţii noi de producţie a energie, pe bază de petrol, în incinta centralei Craiova. Prima etapă va fi însă dezvoltarea unei baze de date geologice.

Complexul Energetic Hunedoara propune investiţii de 120 milioane de euro pentru modernizarea exploatărilor miniere care îi aprovizionează termocentralele cu huilă.

Electrocentrale Galaţi doreşte să investească 62 milioane de euro într-o instalaţie nouă de producţie a energiei electrice şi termice, dar adaptată la cerere. Electrocentrale Bucureşti îşi propune modernizarea capacităţilor existente, dar şi construirea unei centrale noi de cogenerare la Grozăveşti. Electrocentrale Grup, formată în urma divizării companiei din Bucureşti, urmăreşte să dezvolte un parc fotovoltaic, dar şi o centrală de trigenerare (energie electrică, termică şi răcire) în locul fostei CET Titan.

În fine, Primăria Generală Bucureşti apare pe listă cu un proiect de 250 milioane de euro pentru realizarea unei centrale de cogenerare care să folosească drept combustibil deşeurile municipale.