Agricultura şi industria sunt cele mai creditate sectoare

Autor: Liviu Popescu 10.12.2014
Agricultura, industria şi serviciile sunt sectoarele de activitate care au avut o evoluţie pozitivă a creditării în luna octombrie comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor agregate de BNR.
 
Similar cu lunile precedente, agricultura a înregistrat cel mai ridicat ritm de creştere anuală a creditelor acordate şi a anga­jamentelor asumate de instituţiile de credit, respectiv 11%, dar ponderea acestora în totalul finanţărilor rămâne re­dusă. Creditarea în industrie a crescut cu 9%, în timp ce finanţările acordate firmelor care activează în servicii au avansat cu 0,5%.
 
La nivel agregat, creditele şi angajamentele acordate de instituţiile de credit în octombrie au însumat aproape 315 miliarde de lei, cu aproximativ 2 mld. lei peste nivelul din luna precedentă. Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, creşterea este de circa 8 mld. lei.
 
„Reluarea creşterii economice este în continuare fragilă, iar investiţiile,  factor esenţial în dezvoltarea sustenabilă pe termen lung,  s-au contractat anul trecut şi în primul semestru din 2014. La nivel sectorial situaţia este divergentă, sectoarele construcţii şi industrie fiind afectate, în timp ce investiţiile efectuate de companiile din agricultură s-au consolidat“, scriu specialiştii BNR în raportul de stabilitate financiară.