Prima declaraţie a preşedintelui Băncii Transilvania, după preluarea Volksbank: de acum ţintim locul doi pe piaţă. UPDATE: Banca Transilvania nu va avea nevoie de majorare de capital

Autor: Liviu Popescu 10.12.2014

UPDATE: Banca Transilvania nu va avea nevoie de majorare de capital pentru preluarea Volksbank, dar detaliile tranzacţiei vor fi anunţate cel târziu până la Adunarea Generală a Acţionarilor, întrucât termenii negociaţi mai pot suferi modificări, a anunţat preşedintele băncii din Cluj-Napoca, Horia Ciorcilă. "Azi dimineaţă am semnat contractul de vânzare achiziţie. Începe un proces important. Este nevoie de notificări şi aprobări de la BNR şi Consiliul Concurenţei. În al doilea trimestru din 2015 vom avea închisă tranzacţia şi preluată banca (...) Vrem să integrăm cât mai repede, dar depinde de aprobările necesare. Până la finele anului viitor vom închide total şi cu rebranding", a declarat Omer Tetik, director general al Băncii Transilvania.

 


Banca Transilvania va ţinti locul al doilea în sistemul bancar local, după achiziţia Volksbank, a declarat miercuri preşedintele Consiliului de Administraţie al instituţiei financiare, Horia Ciorcilă.

"Prin această achiziţie, prin creşterea organică pe care intenţionăm să o avem în continuare, să ajungem pe locul 2 pe piaţa bancară din România. Este un obiectiv foarte ambiţios dar în acelaşi timp realizabil", a spus Ciorcilă.

"Suntem deschişi la orice oportunităţi care ar apărea în piaţă şi care ar aduăuga valoare Băncii Transilvania", a spus Ciorcilă.

Oficialul BT a prezentat în cadrul conferinţei cele mai importante cifre ale tranzacţiei:

Cota de piaţă BT - 9,7%, Volksbank - 3,5 la Volksbank; activele sunt de 7,7 miliarde euro la BT, 2,2 miliarde euro la Volskbank; 1,88 milioane clienti la BT, 220.000 de la Volksbank. 6.000 angajati la BT, 1.300 angajati la Volskbank, 530 de unitati la BT , 130 la Volskbank.

Topul băncilor la finalul lunii septembrie: cine a crescut pe o piaţă în stagnare

Oficialii băncii confirmaseră săptămâna trecută într-un anunţ transmis pe bursă că negociază preluarea Volksbank România, o bancă de top zece cu active de circa 13 miliarde de lei. Banca a fost scoasă la vânzare după ce a fost curăţată de neperformante. Banca Transilvania s-ar apropia odată cu preluarea Volksbank foarte mult de poziţia a doua din sistemul bancar, deţinută acum de BRD. BT se află acum pe locul trei în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de 10%.

Volksbank este deţinută de grupul Volkskbank (51%), grupul francez BPCE (24,5%) şi băncile germane DZ Bank şi WGZ Bank (24,5%). Banca locală este singura subsidiară din regiune rămasă în portofoliul celor trei grupuri după ce restul au fost preluate de grupul rus Sberbank.

Banca Transilvania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are un acţionariat eterogen. Cel mai mare acţionar este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participaţie de aprope 15%. BT are lichidităţi de circa 4 miliarde de lei.