Dosarul SIF-urilor: Bîlteanu şi El Lakis au fost arestaţi, Filimon de la SAI Muntenia Invest, anchetat sub control judiciar

Autori: Roxana Pricop , Catalin Lupasteanu 11.12.2014

Preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1) Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis, membru în consiliul de administraţie al societăţii, au fost arestaţi preventiv miercuri, în dosarul privind manipularea pieţei de capital şi delapidarea societăţilor de investiţii financiare cu 60 mil. lei, mai multe persoane fiind cercetate sub control judiciar.

Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru Dragoş Bîlteanu, preşedinte al Consiliului şi director general al SIF Banat-Crişana şi Najib El Lakis, membru în consiliul de administraţie al SIF Banat-Crişana. De asemenea, instanţa a decis cercetarea sub control judiciar a celorlalte trei persoane care fuseseră reţinute în acest dosar - Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani, amândoi membri în consiliul reprezentanţilor acţionarilor SIF Muntenia şi Stere Gardan, broker la Swiss Capital. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Timiş.

De asemenea, Gabriel Filimon, directorul SAI Muntenia Invest, este anchetat sub control judiciar în dosarul de manipulare a pieţei de capital, având interdicţia de părăsire a ţării. Acţiunile SIF Mun­tenia (SIF4) au revenit miercuri la tranzacţionare şi se aflau în scădere cu 4,8% la mijlocul zilei, după ce au coborât cu până la 6% într-o piaţă în stagnare, în timp ce titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au rămas suspendate în contextul anchetei derulate de DIICOT. Gabriel Fili­mon este cel mai longeviv executiv al SAI Muntenia Invest, socie­ta­tea care administrează averea a peste un miliard de lei a SIF Mun­te­nia. Procurorii DIICOT au audiat în dosarul SIF-urilor  25 de per­soa­ne suspectate că ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin inter­me­diul unor offshore-uri, dar şi că s-ar fi implicat în ope­raţiuni de manipulare a pieţei de capital. Potrivit DIICOT, în perioada 2012-2014 membrii grupării au constituit un grup infracţional care urmărea obţinerea de sume de bani de la SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, prin dela­pidarea acestora (în modalitatea însuşirii/tra­ficării).

Ulterior, banii au fost transferaţi prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, pentru a ascunde provenienţa acestora.

De asemenea, procurorii susţin că există suspiciuni că membrii grupului†infracţional organizat s-au implicat şi în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12,13 şi 16 septembrie 2013 pe bursa de la Bucureşti, pe piaţa Deal. Tranzacţiile de tip Ñdealì, cunoscute şi ca tranzacţii negociate, se realizează pe un segment separat al bursei şi au o valoare minimă de 50.000 de euro. Înainte de încheierea unei astfel de tranzacţii, cumpărătorul şi vânzătorul stabilesc dinainte termenii tranzacţiei (numărul de acţiuni şi preţul). Preţul poate fi diferit de cel la care acţiunile se tranzacţionează pe piaţa principală (regular), putând varia cu 15% (în plus sau minus) faţă de referinţă (adică faţă de preţul de închidere din şedinţa precedentă).