Noile dezvăluiri Luxleaks îl strâng cu uşa pe Juncker să adopte o nouă legislaţie antievaziune

Autor: Daniela Stoican 10.12.2014
Noul val de dezvăluiri Luxleaks despre mai multe companii, printre care şi Disney sau Skype,  care s-au folosit de legislaţia avantajoasă din Luxemburg pentru a evita plata impozitelor la ele acasă îl presează pe pre­şedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker să combată evaziunea fiscală în Uniunea Europeană.

Adversarii politici ai lui Juncker, unul dintre pionii importanţi în încheierea acordurilor dintre statul luxemburghez şi companii, spun că „el nu poate fi lăsat să elucideze singur dimensiunile practicilor companiilor multina­ţionale de a evita responsabillităţile fiscale“ şi că vor grăbi investigarea practicilor din domeniul fiscalităţii europene.

„Obiectiv vorbind sunt slăbit pentru că Luxleaks sugerează că aş fi participat la scheme care încalcă reguli elementare de etică şi de moralitate“, a declarat Juncker pentru publicaţia franceză Liberation.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a fost premierul Luxemburgului în perioada în care guvernul ţării a încheiat acorduri cu mai multe sute de companii multinaţionale, printre cele mai mari din lume, prin care acestea evitau plata impozitelor la ele acasă.

Mai multe publicaţii internaţionale au făcut marţi noi dezvăluiri în scandalul Luxleaks privind sistemul masiv de optimizare fiscală implementat în Luxemburg, vizând 35 de mari companii, printre care Disney şi Skype, pe baza informaţiilor obţinute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).

La începutul lunii noiembrie aproximativ 40 de publicaţii au dezvăluit că în perioada 2002-2010 Luxemburgul a încheiat acorduri fiscale cu 340 de multinaţionale, între care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon şi AIG, cu scopul de a le minimiza impozitele, lipsind astfel statele europene de miliarde de euro. Investigaţia s-a sprijinit pe cele 28.000 de pagini din documentele obţinute de ICIJ.

Dezvăluirile din noiembrie au dus la un vot de încredere în privinţa lui Juncker în Parlamentul European, căruia preşe­din­tele Comisiei Europene i-a supravie­ţuit.

Reprezentanta organizaţiei militante Oxfam acuză decidenţii europeni că fac prea puţin pentru a combate evaziunea fiscală practicată de companii, scrie Euractiv.

„Continuând să nu facă mai nimic, liderilor europeni pare să nu le pese prea mult că lasă să le scape printre degete venituri de miliarde din taxe. Nici Parlamentul European nu răspunde corespunzător, refuzând să lanseze o comisie de anchetă într-o ches­tiune care presupune pierderea de bani care ar fi trebuit să intre în buzunarul public“, spune Natalia Alonso, director adjunct responsabil de campanii în cadrul Oxfam.

Preşedintele grupului parlamentar ALDE (Alianţa Liberal-Democraţilor) din Parlamentul European Guy Verhofstadt spune că va cere colegilor săi să grăbească redactarea raportului care analizează evaziunea fiscală în Uniunea Europeană. „Noile dezvăluiri arată că aceasta este o problemă europeană care are nevoie de o soluţie europeană. Cetăţenii şi micile întreprinderi îşi plătesc taxele, în timp ce marile corporaţii par să aibă o gamă largă de posibilităţi de a evita plata taxelor.“

Sven Giegold, purtătorul de cuvânt al grupului Verzi/EFA din Parlamentul European, spune că „aceste recente dez­văluiri despre evitarea plăţilor de taxe de către companii arată că suntem departe de a şti dimensiunea practicilor companiilor multinaţionale pentru a evita responsabillităţile fiscale“.