Heinrich Pecina, „brokerul“ tranzacţiei dintre Volksbank şi Banca Transilvania

Autor: Cristian Hostiuc 11.12.2014
Unul dintre artizanii care au făcut po­­sibilă tranzacţia de preluare a Volks­­bank România de către Banca Transil­vania este un bancher austriac de investiţii, Heinrich Pecina, extrem de influent în cercurile financiare şi politice de la Viena, care trebuie să accepte „o pierdere“ destul de mare pentru operaţiunile acestei bănci din România.
 
Pecina a venit cu acest deal la Cluj în vara acestui an şi tot el a mediat această tran­­zacţie în special cu acţionarii Volks­bank şi autorităţile de la Viena. El a fost prezent ieri la Bucu­reşti, unde a fost anunţată încheierea tranzac­ţiei din­tre Banca Transilvania şi Volksbank.
 
Pecina a fost consultantul Băncii Transilvania prin firma Vienna Ca­pi­tal, o bancă de investiţii care activea­ză în regiune. Banca Transilvania  a mai fost consiliată de casa de avocatură Peli Filip, pe partea de legal, şi de KPMG, pe partea financiară.
 
Alături de Pecina, la masa negocierilor şi în culise a fost şi Wolfgang Menig, alt partener de la Vienna Capital, specialist pe relaţia cu instituţiile financiare internaţionale, gen BERD, care este şi principalul acţionar al Băncii Tran­silvania.