Programul Prima Maşină poate începe “din moment în moment” spun dealerii, la jumătate de an de când a fost anunţat

Autor: Bogdan Alecu 11.12.2014

Programul Prima Maşină, prin care statul va garanta jumătate din creditul bancar contractat pentru achiziţia unui autoturism nou trebuia să demareze oficial de la 1 noiembrie, însă nici aproape de jumătatea lunii decembrie nu permite dealerilor auto să vândă maşini cu finanţare specială.  

„Prima Maşină trebuie să înceapă din moment în moment, dar nu putem realiza simulări de credit deoarece banca nu a primit normele de creditare. Clientul poate veni în showroom pentru a vedea oferta şi se poate înscrie pe listă pentru a fi contactat atunci când vor veni”, a spus un agent de vânzări al unui dealer auto din Capitală.

Avansul minim solicitat de bănci beneficiarului va fi între 5% şi 10% din valoarea creditului, iar costul total al finanţărilor garantate de stat nu va depăşi ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3% şi că durata maximă a perioadei de creditate va fi de cinci ani.Garanţia statului va acoperi cel mult jumătate din valoarea creditului acordat în cadrul programului. Programul este destinat în principal tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care vor avea prioritate, dar şi altor categorii de vârstă.

în piaţă deja băncile oferă dobânzi de 8-10% pentru credite auto. Una de 6% şi o perioadă de creditare de cinci ani va reduce rata lunară cu circa 100 de lei. „Această valoare nu va schimba piaţa auto deoarece cine se putea încadra până acum se va încadra în continuare, iar cine nu s-a încadrat, tot nu se va putea încadra“, sunt de părere dealerii locali.

Un alt dealer din Capitală spune că „în cazul în care vin clienţi care doresc să achiziţioneze un autoturism prin acest program, îi putem redirecţiona către ofertele noastre de finanţare deoarece nu avem date concrete despre când ar putea demara acesta”.  

La nivelul populaţiei, gradul  de îndatorare este de 17%, plătind rate anuale de 27 mld. lei şi având un venit disponibil de 158 mld. lei. în plus, în afară de cardurile de credit, mai sunt 3,3 mil. de credite de consum şi ipotecare, la o populaţie activă de 5 milioane de locuitori.

Pe piaţa locală sunt comercializate în prezent cel puţin 30 de modele auto care se pot încadra sub pragul de aproximativ 13.800 de euro cu TVA. Dintre acestea Dacia vine cu cea mai mare ofertă, pragul fiind suficient inclusiv pentru SUV-ul Duster, care poate fi achiziţionat în echiparea de bază dar cu motor pe benzină de 105 CP şi tracţiune integrală. De asemenea, Ford va veni cu modelul B-Max produs la Craiova, alături de Fiesta şi Focus.

Impactul asupra pieţei auto locale va fi unul limitat, sunt de părere jucătorii din auto, mai ales că acest program va demara cel mai probabil undeva la mijlocul lunii noiembrie.

în România, în continuare vânzările sunt susţinute de achiziţiile realizate de către persoanele juridice, acestea reprezentând 71% din volumulul total înregistrat pe primele 10 luni din 2014. Ponderea achiziţiilor realizate de către persoanele fizice a scăzut de la 41% în luna mai la 31% în luna septembrie, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).