Andrei Caramitru, McKinsey: Statul are nevoie de 200 de oameni bine plătiţi care să conducă proiectele strategice pentru economie

Autor: Adelina Mihai 12.12.2014

România are nevoie de 200-300 de înalţi funcţionari bine plătiţi, care să conducă proiectele strategice din punct de vedere economic, fără influenţă politică. ♦ Infrastructura are un „gap“ de 100 de miliarde de euro acumulat în ultimii 25 de ani. ♦ Doar o treime din populaţia României este în prezent „europeană“, iar decalajele vor continua dacă nu se fac programe de tip „prima fermă“ pentru a încuraja dezvoltarea economică în mediul rural.

Statul român are nevoie de un nucleu de 200-300 de oameni foarte bine plătiţi, care să lu­cre­ze ca înalţi funcţionari publici şi care să scrie şi să coordoneze proiecte strategice pentru dezvoltarea economică a Ro­mâ­niei, este de pă­rere Andrei Caramitru, senior partner şi Head of Eastern European Telecom, Media &Technology Practice în cadrul fir­mei de consultanţă în ma­nagement McKinsey, cu afaceri de 91 mil. lei şi 36 de angajaţi pe piaţa locală. „Din punct de ve­dere macroe­co­nomic, suntem sta­bili în com­paraţie cu Ucrai­na, Serbia, Bulgaria sau chiar Ungaria. Sun­tem o insulă de sta­bilitate cu un potenţial foar­te ma­re de dez­vol­tare în agricultură, ener­gie, outsourcing sau producţie. Dar în ciuda acestui lucru, nu reuşim să trecem de la potenţial şi stabilitate la o creştere economică mai mare, iar România are nevoie de 200-300 de oameni bine plătiţi, aduşi ca înalţi funcţionari, care să gestioneze proiecte stra­tegice pentru ţară pe zona economică. Să nu fie seniori, ci de nivelul ministru adjunct -1, foarte buni oameni teh­nici“, a explicat Caramitru, care lucrează din anul 2000 în cadrul uneia dintre cele mai influente firme de con­sultanţă din lume. Iniţial a lucrat la biroul din Elveţia.

În opinia sa, pentru ca România să aibă un ritm de dezvoltare economică mai accelerat, trebuie profesionalizat sec­torul public, iar acest lucru este posibil dacă luăm în considerare activi­tatea unor instituţii precum Banca Na­ţională. Stabilitatea locului de muncă şi sa­larizarea „normală“ sunt factorii care ar putea aduce performanţă în sectorul public.