Ungaria va rata ţinta de deficit bugetar în 2015, spun analiştii

Autor: Sebastian Tănase 11.12.2014

Ungaria va rata ţinta de deficit bugetar pentru 2015, chiar dacă nu sunt luate în calcul riscurile şi guvernul nu cheltuie nimic din rezervele bugetare de 0,1 % din PIB, bugetul general consolidat urmând să aibă un deficit de 2,7% în 2015, scrie porfolio.hu.

Cea mai recentă prognoză fiscală a  Institutului de Raspundere Fiscală din Budapesta arată o majorare a deficitului de la 2,4%, din cauza divergenţelor apărute în timpul dezbaterilor asupra taxei de autostradă, a taxei pe internet şi a beneficiilor oferite de angajatori.

Potrivit directorului  Institutului de Responsabilitate Fiscală din Budapesta (FRIB), Balázs Romhányi, amendamentele aprobate luni de guvern înrăutăţesc şi mai mult situaţia bugetului. Astfel, modificarea adoptată de Parlament produce un dezechilibru bugetar de 45 de miliarde forinţi (146 milioane euro),  pune în pericol menţinerea deficitului bugetar în limita prevăzută în Tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB pentru că bugetul poate fi considerată echilibrat pe metoda cash, dar nu pe metoda ESA, care cuprinde şi veniturile anticipate.

Printre riscurile despre care FRIB spune că pot afecta bugetul se numără ţinta de venituri din taxa de autostradă, de 20 de miliarde de forinţi (65 mil euro), fară acoperire pentru că nu a fost încă introdusă, datoriile la buget neplătite de companiile de stat şi venituri de 169 de miliarde forinţi (550 mil euro) a căror sursă de provenienţă nu este cunoscută.

Institutul condus de Romhányi a identificat creşterea TVA-ului din eficientizarea procesului de audit şi alocarea a 28 de miliarde de forinţi (90 mil euro) pentru extinderea centralei nucleare a Ungariei Paks ca surse de venit care pot influenţa pozitiv bugetul, dar a căror încasare nu este certă. De asemenea, FRIB a spus că în forma prezentă bugetul nu are o bază solidă de calcul.

Romhányi a afirmat că ponderea datoriei în PIB va rămâne în jur de 78-79% anul viitor, deficitul bugetar se va menţine, datoria publică nu va creşte, iar deficitul structural se va deteriora drastic.