Ministrul de finanţe miliardar din Cehia se plânge că investiţiile publice sunt ţinute în loc de birocraţie

Autor: Daniela Stoican 12.12.2014

Hăţişul legislativ limitează capacitatea guvernului ceh de a contribui la creşterea economică prin investiţii în infrastructură rutieră, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg ministrul ceh de finanţe Andrej Babis, care a construit un imperiu în sectorul privat.

Ministerul de Finanţe din Cehia pre­gă­teşte o legislaţie care să permită exproprierea mai rapidă a terenurilor pe care vor fi construite drumuri, obţinerea autorizaţiilor de mediu şi a celor de construcţie şi angajarea companiilor de construcţii.

Coaliţia de guvernământ condusă de premierul social-democrat Bohuslav Sobotka, aflată la putere din ianuarie, a aprobat primul său buget miercuri, care îşi propune să susţină creşterea economică după o recesiune extrem de lungă. Cabinetul are în plan majorarea cheltuielilor cu pensiile, cu salariile din sectorul public şi cu proiectele de infrastructură, ţinând în acelaşi timp deficitul bugetar sub limita maximă impusă de Uniunea Europeană.

„Noi am putea să investim mult mai mult, dar legislaţia este un obstacol, precum şi situaţia utilizării fondurilor UE. Nu aş economisi deloc la capitolul investiţii“, spune Babis.

Ministerul Finanţelor din Cehia anticipează o creştere a PIB-ului de 2,4% anul acesta, după o scădere de 0,7% anul trecut. Finanţele se aşteaptă la o accelerare a creşterii economice anul viitor, la 2,5%.

Deficitul bugetar, indicatorul care evaluează gradul de pregătire al unei ţări membre a UE de a adopta euro, se va majora la 1,5% din PIB-ul Cehiei anul acesta, de la 1,3% în 2013, potrivit estimărilor Ministerului de Finanţe. Deficitul este estimat să atingă 2,2% din PIB în 2015.

Cheltuielile de capital prevăzute în bugetul pe 2013, de 75,6 miliarde de coroane ceheşti (3,4 miliarde de dolari), sunt mai mari decât cele planificate pentru anul acesta, dar cu 26% mai reduse decât în 2013, potrivit datelor de pe site-ul Parlamentului. „Ministerul de Finanţe a ştiut probabil că nu va putea investi mai mult din cauza obstacolelor administrative“, explică Jakub Seidler, economist-şef la ING Groep NV Cehia.

Babis a preluat funcţia de ministru de finanţe după ce a renunţat la conducerea imperiului petrochimic Agrofert, care l-a transformat în al doilea cel mai bogat om de afaceri din Republica Cehă, cu o avere estimată la aproximativ 2,5 miliarde de dolari de revista Forbes.

Deşi Babis „speră“ ca deficitul din 2015 să fie mai mic decât plafonul aprobat de 100 miliarde de coroane (4,5 miliarde de dolari), el nu s-ar opune unor cheltuieli suplimentare cu investiţiile „chiar dacă acest lucru ar însemna un grad mai mare de îndatorare“, a spus el.

„Văd o cale de a susţine creşterea înlăturând birocraţia şi încercând să găsim bani din afara bugetului“, a conchis Babis.