Studiu Moody’s: Raportul credite-depozite, printre cele mai echilibrate din regiune

Autor: Andra Oprescu 15.12.2014

România are un raport credite-depozite mai echilibrat de­cât alte ţări din regiune, cum sunt Ungaria, Polonia şi Slovenia, dar rămâne printre ţările cu cea mai ridicată pondere a creditării în valută, arată un studiu al agenţiei de rating Moody’s.

Raportul credite/depozite era la jumătatea anului puţin peste pragul de 100%, iar în prezent a coborât uşor sub acest nivel, anul acesta fiind primul din 2007 încoace în care volumul depozitelor l-a depăşit pe cel al creditelor. În Cehia şi Slovacia acest raport se menţine mult sub 90%, în timp ce în Ungaria, Polonia şi Slovenia raportul credite/depozite este în jur de 110%.

În România, creditele depăşeau substanţial depozitele în 2011, când raportul se situa la 120%, pe partea de valută, acesta ajungând chiar la 225%. În ultimii ani depozitele au crescut constant, în timp ce creditarea s-a situat pe o pantă descendentă, ceea ce a dus la echilibrarea raportului dintre finanţările acordate de bănci şi depozite. Volumul creditelor acordate de bănci era de 214 mld. lei în octombrie, în scădere cu peste 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit ultimelor date ale BNR. Depozitele în lei ale rezidenţilor erau de  218 mld. lei, în creştere cu 5% an la an. Dezechilibrul dintre credite şi depozite este legat şi de puterea financiară, judeţele mai dezvoltate având, în general, o rată credite/depozite mai redusă. Astfel, raportul cre­dite/depozite este de 84% în Capitală, mult sub media na­ţională.

Dependenţa mai mare a băncilor de plasamentele atrase de la clienţi a apărut şi ca urmare a reducerii expunerilor din partea băncilor-mamă.

Valoarea liniilor de finanţare de la băncile-mamă este de aproximativ 13 mld. euro, fiind în scădere cu peste 9 mld. euro faţă de vârful din 2008. Volumul finanţărilor s-a redus cu 5 mld. euro doar în ultimii doi ani. Procesul de dezintermediere s-a manifestat cel mai intens în 2013, când băncile din străinătate au retras 70% din finanţările cu scadenţă mai mică de un an acordate filialelor locale. Astfel, subsidiarele locale ale băncilor străine au fost nevoite să-şi reducă dependenţa de finanţările externe.

Potrivit studiului citat, România rămâne printre statele din Europa Centrală şi de Est cu o  pondere ridicată a creditării în valută, alături de Ungaria. Autorii atrag atenţia că aceste ţări sunt mai expuse la o volatilitate crescută a cursului de schimb în 2015, acest lucru fiind accentuat şi de reducerea expunerilor băncilor-mamă pe filialele locale.

Stocul creditelor în monedă străină se află totuşi în continuă scădere, ceea ce determină şi reducerea stocului total.