Petrol şi ceva în plus

Autor: Roxana Petrescu 16.12.2014

Cu cea mai mare rafinărie din România, singura care are ieşire la Marea Neagră, KMG In­ter­na­tional, fostul grup Rompetrol, are nevoie de extin­derea reţelei de benzinării, dar spune că nu poate face paşi mari până când memorandumul cu statul ro­mân nu-şi va produce efectele.

Achiziţia gru­pului Rompetrol în 2007 a fost cel mai mare pas pe care statul kazah l-a fă­cut în afara vas­te­lor sale graniţe, dar acum ofi­cialii de la Bucureşti spun că vor ducă aceas­tă colaborare economică şi în alte direcţii.

„Kazahstanul este o ţară uriaşă. Pe noi ne interesează tehnologia de aici, ne interesează să aducem specialişti români din agricultură şi mobilă în Kazahstan şi să învăţăm din expe­rien­ţa lor“, spune Daulet Batrashev, pri­mul ambasador pe care Kazahstanul l-a trimis la Bucureşti.

Necesitatea de a găsi şi alte motoare de creştere pentru statul kazah, al cărui Produs Intern Brut se bazează în proporţie de 25% pe veniturile din petrol, este cu atât mai im­portantă, mai ales în actualul context în care ţiţeiul a pierdut circa 40% din valoare de la maximul de 115 dolari atins anul acesta.

România este din nou văzută ca un cap de pod pentru intrarea în Europa. Rămâne însă de văzut dacă dincolo de exporturile de petrol, valoarea schimburilor comerciale între cele două state, ajunsă anul trecut la 2,35 miliarde de dolari, va putea creşte şi din alte resurse.