SIF Muntenia a ajuns să deţină 6% din acţiunile Cemacon, după ce a subscris la o majorare de capital

Autor: Ioana Tudor 15.12.2014

SIF Muntenia (SIF4) a cumpărat un număr de circa 5 milioane de acţiuni la producătorul de cărămizi Cemacon (simbol bursier CEON) pe care a plătit circa 500.000 de lei, în cadrul unei majorări de capital de 7,6 milioane de lei derulată de companie în noiembrie. Acţiunile cumpărate reprezintă 6% din capitalul social al companiei. Anterior tranzacţiei, SIF-ul deţinea 60 de titluri CEON reprezentând 0,001% din totalul acţiunilor.

Titlurile Cemacon au scăzut 15% în şedinţa bursieră de astăzi, până la preţul de 0,4104 lei/unitate.

Cemacon şi-a redus capitalul social până la valoare de 525.800 lei pentru a-şi acoperi pierderile din anii anteriori în acest an. Luna trecută, compania a derulat o ofertă în urma căreia şi-a majorat capitalul social cu un număr de circa 76,9 milioane de acţiuni noi în valoare de 7,6 milioane de lei, de la valoarea de 525.800 lei la 8,2 milioane de lei.

Pe 22 decembrie, acţionarii companiei se vor reuni în AGA pentru o decizie privind dublarea capitalului la 16,4 milioane de lei în două etape. În prima etapă, acţionarii existenţi vor putea subscrie proporţional cu deţinerile actuale, la un preţ de 1,5 lei pe titlu. În a doua etapă, acţiunile rămase nesubscrise vor fi oferite investitorilor calificaţi conform metodei primul venit-primul servit. Preţul de subscriere în această etapă este de 1,6 lei pe titlu.

Scopul celei de-a doua etape este conversia în acţiuni a unei părţi din datoria de 30 milioane de euro a Cemacon către BCR în favoarea Business Capital For Romania Opportunity Fund. La finalul anului trecut, Business Capital For Romania Opportunity Fund, controlat de BCR şi omul de afaceri Florin Pogonaru, a preluat prin cesiune 12 mil. de euro, reprezentând o parte a unei creanţe pe care BCR o avea la producătorul de blocuri ceramice.

În prezent, cel mai mare acţionar al companiei este fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, cu o deţinere de 34%. Firma Andrei & Andrei Consultanţă, deţinută de Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania, controlează 21,4% din acţiuni. Un alt acţionar semnificativ este firma de brokeraj SSIF Broker, cu o participaţie de 17,8%.