Deputaţii au aprobat reducerea condiţiilor de cvorum pentru AGA la SIF-uri

Autor: Roxana Pricop 15.12.2014

Deputaţii comisiei de buget finanţe au adoptat în şedinţa din 9 decembrie proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 32/2012 care reglementează activitatea fondurilor de investiţii.

Printre cele mai importante prevederi ale proiectului de lege se numără reducerea cerinţelor de cvorum pentru Adunările Generale Extraordinare ale SIF-urilor şi alinierea lor la condiţiile legii societăţilor comerciale 31/1990.

Mai exact, în prezent, prin actele constitutive a patru dintre SIF-uri este impus un cvorum minim de 75% din totalul drepturilor de vot pentru AGEA la prima convocare şi de minim 50% din totalul drepturilor de vot pentru AGEA la a doua convocare. Aceste condiţii au făcut ca luarea deciziilor în AGEA să fie extrem de dificilă.

După ce modificările aprobate de deputaţi pe 9 decembrie vor intra în vigoare pentru validitatea deliberărilor adunării generale extraordinare la SIF-uri va fi necesară la prima convocare prezenţa acţionarilor deţinând cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot, iar la convocările următoare, prezenţa acţionarilor reprezentând cel puţin o cincime din numărul total de drepturi de vot, potrivit legii 31/1900.

Deciziile de modificare a obiectului principal de activitate al societăţii, de reducere sau majorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a societăţii se iau cu o majoritate de cel puţin două treimi din drepturile de vot deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi.

Proiectul de lege urmează să fie supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor, for decizional.