Recomandare pentru SNN: firmă nouă pentru Compania Uraniului şi fabrica de combustibil

Autor: Radu Bostan 16.12.2014
Departamentul pentru Energie a recomandat Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), controlată în proporţie de 81% de stat, să-şi scoată din activ fabrica de combustibil şi să o unească cu minele de uraniu într-o companie nouă, la care SNN ar avea participaţia majoritară, iar statul ar fi acţionar minoritar.
 
Aceasta este soluţia agreată de ac­ţionarul majoritar al Nuclear­electrica, în loc de varianta integrării tuturor activităţilor, de la mină până la centrală, într-o singură companie. „Noi le-am demonstrat că se pot crea sinergii care să ducă la eficienţă în Nuclearelectrica dacă s-ar integra producţia de combustibil cu mina şi rafinăria“, a spus Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei Privatizare din Departa­mentul pentru Energie.
 
Nuclearelectrica deţine în prezent centrala electrică de la Cernavodă şi Fabrica de Combustibil Nuclear de la Mioveni (FCN). Verigile anterioare din lanţul nuclear, anume minele de uraniu şi rafinăria de prelucrare a minereului de la Feldioara, judeţul Braşov, fac parte din Compania Naţională a Uraniului (CNU), către care Nuclearelectrica plă-teşte anual circa 20 milioane de euro.
 
Guvernul a propus mai demult integrarea activităţilor din domeniul nuclear, însă forma pe care ar avea-o după reorganizare sectorul cu afaceri de jumătate de miliard de euro şi peste 3.700 de angajaţi încă nu a fost stabilită. Nuclearelectrica şi CNU au lansat însă procedura de selecţie pentru consultantul care va realiza studiul premergător.