Viktor Orban promite că va reduce taxele „prin 2016”, dar până una alta le majorează

Autor: Daniela Stoican 16.12.2014

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că guvernul „caută” momentul potrivit pentru a reduce taxele, inclusiv suprataxa impusă în sistemul bancar, „dacă să o facă la mijlocul anului viitor sau în 2016”. Însă bugetul Ungariei pe 2015, tocmai adoptat, este plin de majorări de impozite.

De asemenea, când a introdus suprataxa asupra băncilor, guvernul a promis că aceasta este una „de criză” şi temporară, dar ulterior a făcut-o permanentă. Orban recunoaşte acum în interviul pentru Bloomberg că „impozitul din sectorul bancar este extraordinar de ridicat” şi spune că „o normalizare a impozitului ar fi posibilă prin 2016 sau 2017, dacă (guvernul – n.red.) poate ajunge la un acord mulţumitor cu sistemul bancar”.

Tot în criză guvernul Orban a introdus o suprataxare şi în sectorul energetic, în telecomunicaţii şi în mass-media.

Noi impozite în bugetul pe 2015

Bugetul Ungariei pe 2015 prevede o majorare cu 5,5% a impozitului plătit de traderii din energie, potrivit Portfolio.hu. Guvernul maghiar a redus în schimb facturile la utilităţi pentru populaţie în mai multe runde până anul acesta.

Printre modificările prevăzute pentru retaileri în bugetul pe 2015 se numără introducerea unei rate progresive de impozitare, în locul celei fixe. Companiile mari din retail, dintre care cele mai multe sunt străine, vor fi de asemenea afectate de legea adoptată marţi, prin care doar micile magazine pot rămâne deschise duminica.

Fondurile de investiţii vor trebui să plătească o suprataxă calculată ca procent din activele totale, în timp ce taxa pe serviciile financiare va fi eliminată treptat. Obligaţiile de plată totale ale sectorului ar putea să crească cu 900 de milioane de forinţi (960 mii euro).

În sectorul mass-media impozitul pe publicitate va creşte de la 40% la 50% din venituri anul viitor pentru companiile încadrate în treapta superioară de impozitare, ceea ce va afecta cel mai mult posturile de televiziune deţinute de grupurile germane RTL şi TV2.

Navetiştii în sau din Budapesta vor trebui să plătească o taxă de autostradă pe şoseaua de centură M0 a capitalei Ungariei.