Tranzacţiile-cheie din mandatul lui Dragoş Bîlteanu, obligaţiunile Romenergo şi achiziţia Azuga Turism, sunt azi pe masa procurorilor

Autor: Roxana Pricop 17.12.2014

Achiziţia de obligaţiuni în valoare de 27 milioane de lei la Romenergo şi investiţia de 20,3 milioane de lei în Azuga Turism au fost tranzacţiile parafate de Dragoş Bîlteanu la cârma SIF Banat-Crişana (SIF1) în 2013, care au stârnit mari semne de întrebare şi critici în rândul investitorilor la bursă.

Azi, Dragoş Bîlteanu a fost eliberat din funcţia de preşedinte şi director general al SIF Banat-Crişana după ce a fost arestat pentru 30 de zile alături de Najib el Lakis, administrator la SIF1, într-un dosar cu acuzaţii de delapidare, manipularea pieţei de capital şi spălare de bani. În iunie 2013, SIF Banat-Crişana a anunţat că a cum­părat 1,54 milioane de obligaţiuni emise de Rom­energo, la preţul de 17,5 lei/obligaţiune.

Astfel, SIF1 a finanţat cu 27 mil. lei Romenergo, companie care a fost condusă până în 2012 de Dragoş Bîlteanu. Bîlteanu a deţinut şi acţiuni la Romenergo. În iunie 2013, Romenergo deţinea 5% din acţiunile SIF1, fiind printre principalii acţionari ai societăţii de investiţii financiare, iar în consiliul de administraţie al SIF este şi Valentin Chiser, pe atunci CEO al Romenergo.

Aceasta a fost prima investiţie importantă raportată de SIF Banat-Cri­şana de când Bîlteanu a preluat conducerea societăţii. SIF1 are de încasat o dobândă de 8% pe an pentru obligaţiunile Romenergo, care au o maturitate de patru ani. Obligaţiunile Romenergo nu sunt listate, iar plasamentul nu a fost public, astfel că nu se ştie dacă au mai subscris şi alţi investitori sau doar SIF Ba­nat-Crişana. Anunţul a stârnit rumoare pe bursă. Unii investitori au pus sub semnul întrebării condiţiile acestei investiţii.