Investitorii s-au adăpostit în aur de turbulenţele de pe burse

Autor: Roxana Pricop 17.12.2014

Aurul a crescut cu 0,3%, marţi, până la o cotaţie de 1.212 dolari/uncie pe bursa de la Londra, într-un context în care turbulenţele pe pieţele financiare au împins investitorii să îşi caute refugiu în metalul preţios. O uncie este echivalentă cu 31 de grame. Faţă de începutul anului, cotaţia aurului are un avans de circa 1%, după ce în acest an a avut fluctuaţii puternice până la un minim de 1.141 dolari/uncie.

La Bucureşti, Banca Naţională a României a fixat o cotaţie de 138,1 lei pentru gramul de aur, în scădere cu 1,4% faţă de ziua de luni. Impactul turbulenţelor externe se resimte local cu întârziere şi este influenţat şi de cursul leu/dolar, care s-a apreciat uşor în şedinţa de marţi.

Indicele DAX al bursei germane a scăzut cu 0,3% în şedinţa de ieri, indicele francez CAC 40 a scăzut cu 0,8%, iar indicele american S&P 500 a deschis şedinţa de tranzacţionare de luni cu o scădere de până la 1%. Preţul petrolului Brent a coborât marţi sub 60 de dolari pe baril pentru prima oară din mai 2009 până în prezent, în condiţiile în care producătorii nu dau semne că vor reduce cantităţile.