Enoiu, McCann: S-a creat o „hoţocraţie“ în retrocedări. Niciun stat nu a făcut restitutio in integrum ca România

Autori: Roxana Pricop , Roxana Rosu 18.12.2014
Statul ar trebui să îngheţe retrocedările, să auditeze toate dosarele de despăgubiri şi să recupereze prejudiciul din dosarele supraevaluate, a spus Bogdan Enoiu, acţionar la agenţia de publicitate McCann, invitat ieri la emisiunea ZF Live.
 
„A fost nevoie de trei ani ca să se sape la problemă. Situaţia abuzurilor a început în 2009, cu legea constitutio in integrum, cea mai mare greşeală a statului român. Niciun stat nu a făcut restitutio in integrum ca România. Vorbim de oameni care au făcut mulţi bani din afacerea retrocedări, de familia Malaxa şi de moştenitorii săi. De ce să-i plângem? Urmaşii să muncească şi să facă banii lor. Cea mai bună investiţie este în educaţie pentru copii“, a spus Enoiu.
 
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a plătit despăgubiri de peste 12 mld. lei (circa 3 mld. euro), dintre care 11,4 mld. lei sub formă de acţiuni la Fondul Proprietatea şi restul în numerar de la bugetul de stat.
 
ANRP a publicat recent lista cu cele mai mari 30 de dosare de despăgubiri acordate până în 2012. În top 30, majoritatea sunt cumpărători de dosare şi nu foşti proprietari de drept.