SIF-urile au expunere de 900 milioane de lei pe piaţa RASDAQ, care se desfiinţează anul viitor

Autor: Radu Bostan 18.12.2014

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au circa 14% din activul net cumulat de 6,6 miliarde de lei plasate în acţiunile companiilor de pe piaţa RASDAQ, care urmează să fie desfiinţată în luna octombrie 2015. SIF Muntenia şi ŞIF Transilvania au cele mai mari expuneri, cu peste un sfert din avere.

Acţionarii „rasdacelor“ au câteva luni pentru a hotărî dacă se mută pe o altă platformă a bursei sau se delistează, iar deciziile lor vor afecta indirect şi acţionarii SIF-urilor.

SIF-urile au devenit acţionare la firmele care sunt astăzi pe RASDAQ în cadrul procesului de privatizare în masă a societăţilor de stat, din anii '90. Ulterior, atât SIF-urile, cât şi celelalte firme au fost listate la bursă, iar în primii ani piaţa RASDAQ a avut chiar şi 5.500 de emitenţi. Între timp, cele mai multe au fost dizolvate sau s-au delistat, iar acum pe RASDAQ se mai tranzacţionează circa 900 de companii, în valoare de 7,5 miliarde de lei. Printre cele mai mari se află Ductil Buzău (simbol DUCL), Unirea Shopping Center (SCDM) şi Albalact (ALBZ).

RASDAQ va fi însă desfiinţată pe 24 octombrie 2015, iar acţionarii firmelor de pe această piaţă trebuie ca până în februarie 2015 să decidă dacă se transferă pe piaţa reglementată (BVB) sau pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS), sau dacă preferă să se retragă de la tranzacţionare şi să devină societăţi închise. Deciziile vor avea impact şi asupra SIF-urilor, acolo unde societăţile de investiţii deţin pachete mici de acţiuni şi astfel nu au suficiente voturi pentru a contrabalansa hotărârea acţionarului majoritar. Companiile care şi-au ales deja „viitorul“ au optat pentru transferul pe ATS sau delistare.