Limba engleză la Universitatea Bucureşti/ de Lidia Vianu

Autor: Lidia Vianu 18.12.2014

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român  şi  Ambasada Irlandei, anunţă publicarea volumului Roxana Petcu - Limba engleză la Universitatea Bucureşti.Subiecte date la examenul de admitere. Editat de Lidia Vianu şi Violeta Baroană.

În pragul anului 2015, publicăm un număr de subiecte pentru examenul de admitere alcătuite de Roxana Petcu. Această carte vine în ajutorul tuturor celor care intenţionează să se prezinte la examenul de admitere la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti.
Subiectele din acest manual au fost date între anii 1999-2014 la examenele de admitere pentru toate secţiile FLLS şi Facultăţii de Litere care studiază limba şi literatura engleză.

Pentru mai multe motive, manualul cu subiecte de admitere al Roxanei Petcu este în felul lui o carte de rezistenţă. În anii ‘60, ‘70’, ‘80, am rezistat comunismului prin lectură. Universul paginii scrise în engleză era o lume fără comunism. Am avut acest privilegiu, să fiu studentă la o facultate unde se putea citi şi altceva decât ziarul „Scânteia” ori hotărârile de partid. Roxana Petcu readuce izul acelor ani, refugiul în studiul limbii engleze.

Poate că în anul 2014 rolul englezei s-a modificat, poate că aşteptările celor care vor rezolva aceste subiecte de admitere sunt altele. Ei nu mai doresc să fie profesori de limba şi literatura engleză. Altfel spus, cultura engleză a cedat locul limbii engleze globalizate: companii multinaţionale, unde contra unui salariu îndestulător (sau nu) răspunzi la telefon unui asiatic, islandez ori est-european fără deosebire, în aceeaşi engleză depersonalizată. Îi explici totul în termenii tehnicii informaţionale universale - şi nu mai contează câtuşi de puţin să-l înţelegi pe Chaucer ori pe Fielding.

Volumul acesta ţine piept unei epoci în care întreg pământul pare să se coalizeze în dorinţa de a scoate limba engleză din matca ei. În acest context, Roxana Petcu scrie o carte care deschide ochii viitorilor studenţi ai Departamentului de Limba şi Literatura Engleză al Universităţii din Bucureşti asupra lucrurilor pe care ar fi bine să nu le uite. Cartea ei este langue et civilisation.

Din păcate, sau din fericire, acest volum nu mai este, ca altă dată, o carte pe hârtie. Astăzi, când nici Encyclopaedia Britannica nu se mai publică pe hârtie, când ni se cere insistent în mesajele email Think green, read from the screen, publicăm şi noi online Limba engleză la Universitatea din Bucureşti. Subiecte date la examenele de admitere. Acesastă carte virtuală va pleca spre cititori din toate colţurile lumii simultan, ceea ce e o mare izbândă a prezentului, dar ea păstrează încă în ea o istorie: prelungeşte tradiţia predării limbii engleze în România. Habent sua fata libelli. Pro captu lectoris: după puterile celui ce o foloseşte, fiecare carte îşi are menirea ei.

Roxana Petcu: Limba engleză la Universitatea Bucureşti. Subiecte date la examenul de admitere, editat de Lidia Vianu şi Violeta Baroană, se lansează oficial la data de vineri 19 decembrie 2014, iar volumul poate fi consultat şi descărcat la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/petcu-subiecte-admitere.html