Crăciunul a murit îngheţat în Apuseni şi înecat în lacul Siutghiol/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu 19.12.2014

Ar fi trebuit să scriu ceva în spiritul lui „Moş Crăciun cu plete dalbe...” dar nici nu pot, nici nu se cuvine. Din acelaşi motiv, şi anume pentru că anul acesta, 2014, a foat marcat de două repere tragice. În ianuarie, în Munţii Apuseni s-a prăbuşit un avion cu o echipă medicală care avea misiunea de a prelua, de la Oradea, un organ, pentru un transplant. Pilotul avionului şi o studentă la medicină şi-au pierdut viaţa, asta după ce autorităţile s-au bâlbâit şi-au bâjbâit ceasuri întregi căutând epava aeronavei. Atunci, la locul accidentului primul a ajuns un pădurar... Până au sosit echipele de salvare, doi dintre oamenii aflaţi în avion muriseră cu zile.

Recent, la 15 decembrie, un elicopter SMURD s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. Toate cele patru persoane aflate la bord au murit. Şi în acest caz, primul ajuns la faţa locului a fost un localnic, cu o barcă cu motor. Aproape în acelaşi timp a ajuns şi primul echipaj de salvare, într-o bărcuţă pneumatică  prevăzută cu vâsle de ultimă generaţie.

Una peste alta, e limpede că pentru cei din suprastructura socială a tristei noastre ţări viaţa unui om (sau a mai multor oameni) nu înseamnă absolut nimic. E limpede că pentru aceiaşi cetăţeni „de elită” prăbuşirea unui avion sau a unui elicopter nu înseamnă decât o oportunitate de a achiziţiona altele (y compris comisioanele aferente). E limpede, de asemenea, că dacă ai un accident vei fi salvat doar dacă acesta are loc ziua în amiaza mare, pe un drum naţional, fix lângă o bornă kilometrică, astfel încât să poţi comunica tu însuţi coordonatele exacte ale locului unde te-a lovit necazul. Şi mai e limpede şi faptul că ceva ar fi trebuit schimbat în sistem în timpul scurs de la tragedia din Apuseni până la tragedia de pe lacul Siutghiol. În sfârşit, la fel de limpede este că ne ducem zilele într-o ţară greţos de tulbure. Şi asta de atât de multă vreme încât am ajuns să confundăm prostia, aroganţa, mârlănia, nesimţirea, indolenţa, mârşăvia, nepăsarea, cinismul, cu fatalitatea.