Noua lege privind securitatea cibernetică a fost votată: SRI poate inspecta orice calculator fără mandat

Autor: Aurelian Mihai 19.12.2014

Primită cu indignare şi întâmpinată cu proteste vara trecută, controversata lege a securităţii cibernetice a fost votată în Senat de toţi cei 92 deputaţi prezenţi în sală, oferind Serviciului Român de Informaţii acces liber pentru a inspecta toate informaţiile, programele şi datele care se găsesc pe computerele de acasă, fără nevoia unui mandat. Controversata lege prevede autorizarea percheziţiilor informatice, chiar şi fără acordul unui judecător.

Noua lege va fi trimisă pentru promulgare Preşedintelui României, urmând să intre în vigoare în următoarele zile, dacă nu cumva acesta o va trimite înapoi Parlamentului pentru reexaminare.

Printre altele, legea prevede că cetăţenii sunt obligaţi să pună la dispoziţia serviciilor telefoanele, tabletele, laptopurile şi PC-urile pe care le deţin, fără a fi nevoie de prezentarea unui mandat sau altă aprobare a puterii judecătoreşti, fapt ce vine în contradicţie cu principiile libertăţilor cetăţeneşti privitoare la percheziţii şi supravegheri fără mandat.

Citiţi articolul integral pe www.go4it.ro