Traian Băsescu: sunt de acord că s-au risipit bani pe autostrăzi. Am fost totuşi doar un preşedinte. Ce aţi vrut de la mine în aceşti 10 ani? Aş vrea să fie o chestiune fair

Autor: Sorin Pâslaru 21.12.2014

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost de acord ieri că s-au risipit bani în sectorul autostrăzilor, dar a replicat, la o întrebare a Ziarului Financiar privind suma de 15 miliarde de europ cheltuită pe şosele naţionale şi autostrăzi în ultimii 10 ani având ca rezultat doar 500 km de autostradă, că a fost, totuşi, “doar” un preşedinte şi că nu este fair să i se ceară socoteală pentru orice sector din economie şi societate.

“Întrebarea ZF: Domnule preşedinte, aţi făcut o fotografie a economiei, aţi vorbit de reforme, reforma pieţei muncii, în sănătate, în educaţie, fiscalitate, energie, dar despre o reformă a cheltuirii banilor publici şi mă refer la sectorul dumneavoastră anterior de activitate, statisticile arată că în perioada 2004 - 2014 am cheltuit pe autostrăzi şi şosele naţionale 15 miliarde de euro. Rezultatul este că am ajuns de la 200 de km la 700 de km de autostradă, deci undeva la 50 de km pe an...

Preşedintele României, Traian Băsescu: Iată şi răspunsul pentru întrebarea anterioară. A crescut de trei ori.

Întrebare: Vă reproşaţi că nu aţi făcut destulă presiune publică pentru eficienţa cheltuirii banilor pentru autostrăzi în România, aşa cum aţi făcut şi pe alte sectoare? Pentru că nici la calea ferată ... viteza medie a scăzut de la 60 de km pe oră la 45 de km pe oră!

Preşedintele României, Traian Băsescu: Am înţeles întrebarea. Totuşi, ce aţi vrut de la mine în aceşti 10 ani? Când mă băgam pe câte un sector, şi mi s-a părut a fi vital să vorbesc despre justiţie, nu era bine că mă băgam în toate. Acum cereţi să mă ocup şi de chestiunea transporturi. Adică aş vrea să fie o chestiune fair. Putem constata împreună că s-au cheltuit foarte mulţi bani, şi sunt de acord cu dumneavoastră. Ceea ce vă reamintesc este că au fost doi miniştri care au introdus standarde de cost pe lucrări: a fost ministrul dezvoltării regionale şi ministrul transporturilor. Ce s-a ales din ele, vedem. A ţinut până când au plecat ei din funcţii şi s-au dus standardele de cost. Însă aici nu pot spune că nu am avut informaţie cu privire la nereguli care se fac în domeniul transporturilor, nu pot spune că nu am pus mâna pe telefon să spun: „Alo, doamna, domnul ministru, vezi că e în neregulă, am informaţiile astea". Nu pot spune că nu am cerut celor care mi-au dat informaţia să trimită şi la acest minister, şi s-a trimis. Nu pot spune că cei care au dat şi informaţia ministrului până la urmă n-au trimis-o şi la DNA. Deci... Altfel ce să fac, că o să-mi spuneţi de ce nu am fost şi ministrul Sănătăţii, că şi acolo se pare că se dau destule găuri, o să-mi spuneţi de ce nu am fost ministrul Mediului, că se taie şi păduri, o să-mi spuneţi că de ce nu am fost şef la ANRP, că s-au făcut restituiri în neregulă. Sunt, totuşi, doar un preşedinte. Însă sunt de acord cu dumneavoastră că s-au risipit bani”.

Citiţi aici scriptul integral al conferinţei fostului preşedinte Traian Băsescu