După Ungaria şi Polonia, Bulgaria ia la reformat pensiile private

Autor: Roxana Pricop 22.12.2014

Guvernul de la Sofia pare pregătit să meargă pe urmele Ungariei şi Poloniei şi să naţionalizeze pilonul II de pensii private pentru a-şi repara finanţele publice.

Guvernul bulgar a semnat recent un memorandum de înţelegere pe cinci puncte cu reprezentanţii sindicatelor prin care permite actualilor participanţi la pensiile private obligatorii să decidă, dacă din 2015, o parte din contribuţiile sociale vor mai fi transferate în conturile pensiilor private, scrie publicaţia Investment &Pensions Europe.

Pilonul II de pensii din Bulgaria dispune de active de circa 3,5 miliarde de euro.

“Prin forţarea cetăţenilor bulgari să îşi realeagă furnizorul de pensii private pentru o parte din contribuţiile sociale, guvernul încearcă să mai îndulcească din ambiţia sa de a muta din banii privaţi în conturile publice pentru a mai elibera din povara sistemului public de pensii”, a spus pentru IPE Sofia Hristova, preşedinte şi director executiv la Allianz Bulgaria Pension Company.

Reprezentanţii fondurilor de pensii se tem că cei peste 500.000 de salariaţi ai companiilor de stat vor fi presaţi de angajatori să facă transferul. Actualele contribuţii la sistemul public de pensii sunt insuficiente pentru a plăti pensiile iar statul trebuie să aloce sume suplimentare din buget, şi din cauza vârstei medii de pensionare destul de reduse în Bulgaria, de 56 de ani.

În 2011, Ungaria a naţionalizat sistemul de pensii private. În 2013, Polonia a luat prin suprindere pieţele financiare când a decis să confişte jumătate din activele fondurilor de pensii private şi să le lase doar cu investiţiile în acţiuni. Fondurile de pensii private din Polonia au rămas cu active de 37 miliarde de euro.