Din culisele deciziei OPEC de a nu tăia producţia de petrol: Arabia Saudită ar fi fost de acord cu reducerea dacă vroiau şi producătoriii OPEC şi cei din afara organizaţiei

Autor: Daniela Stoican 22.12.2014

O incursiune în culisele deciziei neaşteptate a ţărilor OPEC de a menţine producţia de petrol, lăsând astfel preţul să se prăbuşească şi mai mult, arată cum oficiali din Arabia Saudită ar fi vrut să susţină reducerea producţiei dacă Venezuela obţinea susţinerea atât a producătorilor din organizaţia statelor exportatoare de petrol (OPEC) cât şi a celor din afara organizaţiei, dar Rusia s-a opus tăierii, arată o investigaţie The Wall Street Journal.

Oficialii saudiţi spun că refuzul de a tăia producţia are legătură cu rivalitatea cu producătorii americani de petrol de şist, şi nu cu vreo alianţă cu SUA pentru a lovi în Rusia, dar, după cum recunoaşte în privat un oficial arab „Dacă pe lângă asta sunt reduse veniturile Rusiei cu 30%, foarte bine”.

Bănuită de ţări lovite dur de scăderea preţului petrolului, precum Rusia sau Iranul, că s-a aliat cu SUA să menţină producţia de petrol special pentru a le aduce pagube, Arabia Saudită spune că relaţiile cu vechiul aliat SUA s-au răcit în ultimii ani şi că dacă regatul arab ar fi decis să îşi reducă de unul singur producţia, celelalte ţări membre aOPEC ar fi putut profita pentru a lua din cota sa de piaţă.

Iată cum s-au desfăşurat lucrurile: La începutul lunii octombrie, Nasser al-Dossary, reprezentantul Arabiei Saudite la OPEC, a surprins anunţând că guvernul  său este pregătit să lase preţurile globale ale energiei să se ducă în jos.

Mesajul lui Dossary era contrar celui transmis timp de mai multe decenii de saudiţi, prin efortul de a ţine preţurile sus limitând producţia mondială de petrol de câte ori era nevoie. Acest mesaj a pregătit terenul pentru prăbuşirea preţului petrolului după ce Arabia Saudită a convins alţi membri ai OPEC să menţină producţia.

Ţări lovite din plin de scăderea preţului petrolului, precum Rusia, Iranul şi Venezuela, suspectează că mişcarea a fost parte a unui efort coordonat al SUA şi al vechiului său aliat Arabia Saudită pentru a slăbi economiile şi poziţia geopolitică a duşmanilor.

Dar oficialii saudiţi vorbesc despre o rivalitate cu SUA, determinată de ceea ce saudiţii văd ca ameninţarea petrolului de şist american.

Ministrul petrolului din Arabia Saudită Ali Al-Naimi s-a întâlnit în privat în Venezuela cu ministrul de externe venezuelean şi cu reprezentantul Venezuelei la OPEC Rafael Ramirez. Sauditul le-a spus gazdelor sale că va susţine reducerea producţiei doar dacă oficialii venezueleni îi pot convinge pe producătorii din interiorul şi din afara OPEC să participe la tăierea producţiei, potrivit surselor WSJ.  

Ramirez a călătorit în Rusia, Algeria, Iran şi Qatar pentru a încerca să obţină susţinere pentru tăierea producţiei. Cu două zile înainte de întâlnirea decisivă a OPEC din 27 noiembrie, oficialul venezuelean s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali din energie din Rusia, Mexic şi Arabia Saudită, inclusiv cu Naimi, la hotelul Hyatt din Viena.

Pe masa negocierilor s-a pus propunerea de a scoate de pe piaţă două milioane de barili de petrol pe zi. OPEC avea să facă cea mai mare reducere, dar Rusia şi Mexicul trebuiau să reducă producţia în total cu 500.000 de barili pe zi.

Naimi se aştepta ca Rusia să se opună. Într-adevăr, delegaţii din partea Rusiei au declarat că nu vor reduce producţia din motive tehnice şi pentru că ar putea pierde din capacitatea de pompare dacă închid din sonde. Un oficial al Rosneft, compania rusească petrolieră de stat, a confirmat că întâlnirea a avut loc, dar a infirmat discuţiile despre reducerea producţiei.

Discuţiile nu au mai ajuns la Mexic. „De la bun început Rusia a spus în mod clar că nu va tăia producţia, iar întâlnirea s-a încheiat aici”, au declarat surse familiarizate cu discuţiile.

Naimi a susţinut că este în interesul tuturor să ia măsuri comune şi că piaţa va forţa până la urmă Rusia să îşi reducă producţia. Rusia, a spus el, nu poate continua să producă aproximativ 10 milioane de barili de petrol pe zi la un preţ de sub 100 de dolari pe baril.

Naimi a mers la întâlnirea din 27 noiembrie având susţinerea regelui Abdullah pentru a alinia ţările arabe din OPEC politicii de a nu reduce producţia şi de a-şi apăra cota de piaţă. Emiratele Arabe Unite, Kuweitul şi Qatarul şi-au oferit susţinerea înainte de întâlnire. Ministrul saudit a fost de acord că scăderea preţurilor va fi dureroasă, dar a spus că pierderea de clienţi în favoarea petrolului de şist din SUA ar fi şi mai rău.

Naimi nu a susţinut ideea de a scădea preţurile pentru a lovi producătorii de petrol de şist din SUA, ci a avertizat că dacă OPEC taie producţia, petrolul produs de ţările din afara cartelului exportatorilor îl va înlocui pe acesta. Miniştrii OPEC au decis să păstreze producţia neschimbată. Ordinele de vânzare au inundat pieţele petroliere, iar moneda Rusiei s-a prăbuşit şi mai mult.

Oficialii americani şi saudiţi au declarat în privat că declinul va submina capacitatea Iranului, a Rusiei şi a Venezuelei de a acţiona ca factori destabilizatori la nivel mondial şi şi-au exprimat optimismul că problemele financiare ale Iranului vor forţa statul să facă mai multe concesiuni în privinţa programului său nuclear. „Dacă pe lângă asta sunt reduse veniturile Rusiei cu 30%, foarte bine”, a spus un înalt oficial arab implicat în negocieri. „Dacă sunt tăiate veniturile Iranului cu 30%, foarte bine”, mai spune el.