Exporturile Antibiotice resimt situaţia din Rusia şi Ucraina, concurenţa pe preţ cu China, dar şi barierele la intrare din mai multe pieţe

Autor: Ioana David 24.12.2014
Producătorul de medicamente An­tibiotice Iaşi, controlat de Ministerul Să­nătăţii, spune că exporturile sale, care re­prezintă 30% din cifra de afaceri, au resimţit scăderea preţurilor pe pieţele interna­ţio­nale, dar şi situaţia dificilă din Rusia şi Ucraina. Compania estimează că vânzările la export vor fi de aproximativ 85 mil. lei în acest an, în scădere cu 5% faţă de 2013, potrivit unui calcul al ZF pe baza informa­ţiilor anunţate de companie.
 
„Multe din pieţele pe care suntem prezenţi au introdus sistemul de licitaţii de medicamente în spitale. În această situaţie este dificil de prevăzut cu exactitate ce volum al vânzărilor se poate realiza, în con­diţiile în care la licitaţii se prezintă şi pro­ducători din India şi China care practică un nivel foarte scăzut al preţurilor. De asemenea, în anumite ţări au fost introduse noi reglementări legislative de tip protec­ţionist sau alte bariere de intrare, ceea ce face dificil accesul pe aceste pieţe. Totodată, exportul din anul acesta a fost influenţat şi de situaţia dificilă din Rusia şi Ucraina“, a spus Mihai Stoian, director de dezvoltare afa­ceri al Antibiotice Iaşi.
 
El a explicat faptul că au existat con­tracte încheiate, dar care nu s-au derulat, însă crede că acestea vor fi active de anul ur­mător. Impactul acestei situaţii se resimte atât direct pe pieţele din Rusia şi Ucraina, cât şi indirect deoarece compania are drept clienţi companii care furnizează produse farmaceutice pe aceste pieţe.
 
„Principala piaţă de desfacere a Anti­bio­tice în 2014 este piaţa Uniunii Europene - Franţa, Germania, Danemarca -, care reprezintă 20% din valoarea exportului“, a mai spus Mihai Stoian.